Πολιτική
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 20:39

Λ. Μενδώνη: Κοινωνική πρόκληση οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το βήμα ειδικής εκδήλωσης στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το βήμα ειδικής εκδήλωσης στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

«Τον 21ο αιώνα, οι δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον συμμετοχικές, καθώς και οι μέτοχοι (stakeholders) είναι πολλαπλοί» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά είναι λιγότερο ένα τεχνικό ζήτημα. Πρόκειται κυρίως για μια κοινωνική και οικονομική πρόκληση, όπου η διακυβέρνηση (governance) αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Μενδώνη υπογράμμισε ότι «η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σε τελική ανάλυση ζήτημα δημοκρατίας, καθώς αγγίζει τον πυρήνα του αιτήματος της ισότιμης πρόσβασης σε αυτή».

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της, η υπουργός Πολιτισμού εστίασε σε τρεις βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αλλαγών:

  • Τη συγκρότηση στο υπουργείο Πολιτισμού μιας Διεπιστημονικής Επιτροπής για τη μελέτη του φαινομένου και τη διατύπωση προτάσεων και ενεργειών, που θα συγκροτήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης
  • Την δημιουργία ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους των εξειδικευμένων Διεθνών Οργανισμών και Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών (όπως UNFCCC, UNESCO, IPCC, ICOMOS, EUROPA NOSTRA), που θα αναλάβει να εξετάσει περαιτέρω τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και να προτείνει μέτρα προσαρμογής, τα οποία θα ενσωματωθούν στις εθνικές πολιτικές των κ-μ ΟΗΕ και που θα συνεδριάζει ετησίως και σε διαφορετική χώρα κάθε φορά
  • Τη διοργάνωση «θερινού σχολείου» σε ετήσια βάση και σε άλλη χώρα κάθε φορά, «προκειμένου να ενισχυθεί η απόκτηση ικανοτήτων και τεχνογνωσίας από τα στελέχη, που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά στα κ-μ ΟΗΕ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ