Πολιτική
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 18:08

Αλλαγές σε έξι άξονες προτείνει ο πρωθυπουργός

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ πρόσληψης στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, θέσπιση Συνταγματικού δικαστηρίου, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, στα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, περιλαμβάνονται στην πρόταση του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ πρόσληψης στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, θέσπιση Συνταγματικού δικαστηρίου, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, στα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, περιλαμβάνονται στην πρόταση του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ανέπτυξε σήμερα με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλαγές πρότεινε και σε θέματα που αφορούν τους βουλευτές http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/17/1142038.htm , ενώ απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, αφού όπως σημείωσε οι δύο θεσμοί έχουν διακριτούς ρόλους και η ρύθμιση ζητημάτων που προκύπτουν, επιλύεται από τον κοινό νομοθέτη μετά από διάλογο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/17/1142026.htm .

Αλλαγές πρότεινε ο πρωθυπουργός και στον τομέα του περιβάλλοντος. Μίλησε για επείγουσα ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού, που επιβάλλει την σύνδεση της χρήσης δασικών εκτάσεων με το αντίστοιχο σχέδιο και πρόσθεσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων θα ανάγονται στον χρόνο που άρχισε η εφαρμογή του Συντάγματος, δηλαδή το 1975.

Επανέφερε επίσης την πρόταση που είχε καταθέσει παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία, να εξομοιώνονται με απαλλοτρίωση και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην ιδιοκτησία για την εξυπηρέτηση πολεοδομικών σκοπών. Ο πρωθυπουργός πρότεινε την υιοθέτηση ρύθμισης που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

Ο έλεγχος των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτονται από το δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο ο πρωθυπουργός πρότεινε να γίνεται από ειδική σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Προχωρούμε σε αναθεώρηση χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, επιλέγουμε στρατηγική ενότητας, ομοψυχίας, συνένωσης των προσπαθειών μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Toποθετήσεις βουλευτών

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη δική του τοποθέτηση ζήτησε να μην καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στον κορμό του κράτους, για παράδειγμα στα υπουργεία, αλλά να καταργηθεί στις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και να επιτραπεί η πρόσληψη υπαλλήλων όχι μόνο με συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά και με συμβάσεις ορισμένης χρονικής διάρκειας.

Με τη διάταξη που θα επιτρέπει την πρόσληψη υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις του δημοσίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου δημιουργούμε ένα νέο τύπο δημοσίου υπαλλήλου, επισήμανε ο βουλευτής Θόδωρος Κασσίμης και πρόσθεσε ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή για να βγει το καλό κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων.

Διασφαλίσεις ότι δεν θα θιγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και ότι η διάταξη αυτή δεν θα είναι σε βάρος των εργαζομένων, ζήτησε ο βουλευτής κ. Γιάννης Μανώλης. Πρότεινε δε να τεθούν περιορισμοί στη θητεία βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων ώστε να μην μπορούν να εκλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες.

Να μην καταργηθεί το απόλυτο ασυμβίβαστο των βουλευτών, ζήτησε η βουλευτής κα Ζέτα Μακρή και εξήγησε ότι η θέση του βουλευτή είναι απαιτητική και υπεύθυνη και είναι δύσκολο να συνδυάζεται με μια επίσης απαιτητική επαγγελματική δραστηριότητα.

Την ίδρυση δεύτερου νομοθετικού σώματος,κάτι σαν τη Βουλή των Λόρδων στην Αγγλία, ζήτησε ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος επίσης πρότεινε την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή ή και υποψήφιου βουλευτή και υπουργού.

Ο κ. Κώστας Τασούλας πρότεινε να καταργηθεί πλήρως η βουλευτική ασυλία.

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης πρότεινε τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο Γιώργος Βλάχος να προσδιοριστεί επακριβώς τι είναι δάσος έτσι ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες.

Ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής πρότεινε ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών να επεκταθεί στους νομάρχες και τους δημάρχους και επίσης να τεθεί όριο στην εκλογή βουλευτών στο 65ο έτος της ηλικίας.

ΠΑΣΟΚ: Kυβερνητική προχειρότητα

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος με προχειρότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/17/1142035.htm .

KKE, ΣΥΝ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την αναθεώρηση

«Ο λαός πρέπει να απορρίψει την αναθεώρηση του Συντάγματος», κατά το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/17/1142068.htm , για «πραξικόπημα σε βάρος της Δημοκρατίας, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της δημόσιας εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/17/1142098.htm . Προειδοποίηση ότι «θα σταθεί δυναμικά ενάντια στη σαφή θέληση και τοποθέτηση της κυβέρνησης για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στην επερχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση», απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/17/1142108.htm .