Από τις αρχές Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, που θα προβλέπει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, ακόμα και στις παιδικές χαρές, έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Από τις αρχές Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, που θα προβλέπει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, ακόμα και στις παιδικές χαρές, έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα που έχει βλαβερές συνέπειες, κυρίως για τα παιδιά μας και τους παθητικούς καπνιστές, σεβόμενοι το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίσει, σε χώρους όμως όπου επιτρέπεται. Τις επόμενες μέρες από το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή, εμείς θα περάσουμε το κομμάτι αυτό το οποίο ολοκληρώνει, συμπληρώνει και ξεκαθαρίζει τον νόμο σε ό,τι έχει να κάνει με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού, που θα ισχύει παντού, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους και στις παιδικές χαρές, καθώς στους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά και κινούνται γύρω-γύρω είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ».
Όπως εξήγησε, για τους παραβάτες θα προβλέπονται πρόστιμα. «Θα υπάρχει το κομμάτι το κατασταλτικό το οποίο έρχεται και ορίζεται στη νομοθεσία που φέρνουμε στη Βουλή».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα υπάρχει ενημέρωση, «γιατί λείπει σε όλους τους πολίτες τι ακριβώς είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Γιατί δε μπορείς να πας να εφαρμόσεις έναν νόμο, αν, πρώτον, δεν ενημερώσεις όλη την ελληνική κοινωνία. Δεύτερον, θα είναι ξεκάθαρο ποιοι εφαρμόζουν τον νόμο και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν. Και τρίτον, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες κι επικοινωνιακή στήριξη, ενημέρωση παντού: στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο, στους νέους ανθρώπους, σε ό,τι έχει να κάνει με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τη ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας» σημείωσε.
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήδη «τρέχει» πρόγραμμα προσλήψεων για τα νοσοκομεία, που έχουν κατά κύριο λόγο στόχευση στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με στόχο «να ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως για κάθε κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απαιτούνται τουλάχιστον τρεις νοσηλευτές και ένας γιατρός.
Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι οι εν λόγω 2.500 προσλήψεις θα γίνουν σε λιγότερο από πέντε μήνες, την ώρα που «μέχρι τώρα οι προσλήψεις του προσωπικού, νοσηλευτές, διοικητικοί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και των γιατρών, γίνονταν τουλάχιστον σε βάθος δεκαοχτώ μηνών». Όπως είπε, ήδη «τρέχει» από το ΑΣΕΠ προκήρυξη για τα πρώτα περίπου 1.000 άτομα, που θα είναι λοιπό προσωπικό.
Ο υπουργός τόνισε πως το Σύστημα Υγείας θέλει ενίσχυση και οικονομική στήριξη, «προκειμένου να υπάρχουν πόροι να ανταπεξέλθουμε».
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δε θα ξαναγίνει. Φέτος το καλοκαίρι κληθήκαμε εγώ και ο υφυπουργός, πριν καν αναλάβουν οι γενικοί γραμματείς, να είμαστε στα τηλέφωνα όλη την ημέρα για να καλύψουμε "τρύπες" και κενά, τα οποία είχαν δυστυχώς αφεθεί να δημιουργηθούν.
Αντίθετα, για τη χρονιά που μας έρχεται, μέσα στον χειμώνα θα προβλεφθούν από ΥΠΕάρχες και γενικούς γραμματείς όλες οι θέσεις και θα ληφθούν μέτρα από τον χειμώνα, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για το πού χρειάζεται να στελεχώσουμε με κόσμο».
naftemporiki.gr