Πολιτική
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 09:57

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τον Αλ. Τσίπρα

Όταν το Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει η φράση Μητσοτάκη «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια» στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός. Η πρώτη αντίδραση ήταν να βγει ένα σκληρό non paper που θα κατηγορούσε τον κ. Μητσοτάκη για δειλία. Στην πραγματικότητα ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταξύ τους αντιπαράθεσης που ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα, κάνοντας μία κίνηση που δεν την περίμενε.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς δεν έχει βουλευτική ασυλία «και αν από την έρευνα προκύψουν στοιχεία που αφορούν και άλλους πολιτικούς, τότε να το δούμε σε επίπεδο εφαρμογής νόμου», στην Κουμουνδούρου ξεκινούσε σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Η βασική εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η κ. Μπακογιάννη έλεγε όντως τη δική της προσωπική άποψη και ο κ. Μητσοτάκης όποια απόφαση και αν έπαιρνε θα παρέμενε εγκλωβισμένος ανάμεσα στους «Σαμαρικούς» που ήθελαν άμεσα σύσταση προανακριτικής για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο και τους «κεντρώους» που διαφωνούσαν με την παραπομπή Τσίπρα σε προανακριτική.

Πίστευαν ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δίσταζε να κάνει αυτό που φέρεται να έχει αποφασίσει, δηλαδή να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, διαχωρίζοντας τις καταθέσεις Σαμαρά και Βενιζέλου. Το πίστευαν για δύο λόγους. Πρώτον επειδή εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς άρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα το τολμούσε και δεύτερον επειδή δεν θα ήθελε να ταράξεις τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι γνωστό ότι ήταν στενός του συνεργάτης και παραμένει στενός του φίλος.

Όταν το Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει η φράση Μητσοτάκη «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια» στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός. Η πρώτη αντίδραση ήταν να βγει ένα σκληρό non paper που θα κατηγορούσε τον κ. Μητσοτάκη για δειλία και υπεκφυγές.

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσαν: «Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Στην πραγματικότητα ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταξύ τους αντιπαράθεσης που ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα, κάνοντας μία κίνηση που δεν την περίμενε. Η πρώτη ήταν όταν υπερψήφισε η Ν.Δ. την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.  

Με τη χθεσινή ανακοίνωση η Κουμουνδούρου προσπάθησε να κρύψει τον αιφνιδιασμό και την ανησυχία της για τη συνέχεια, καθώς ο Μητσοτάκης είχε βρει τον τρόπο να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής και τη συνέχιση της έρευνας και παράλληλα να μην μπορεί να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό έναντι του κ. Τσίπρα, κάτι που αποτελούσε βασικό χαρτί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως χθες.

Είχε βρει επίσης τον τρόπο η έρευνα να συνεχιστεί κανονικά και στη Βουλή – εφόσον αποφασιστεί σήμερα η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο – και στη Δικαιοσύνη, άρα να ακυρώσει και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκάλυψης της υπόθεσης.

Στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι αυτό που σήμερα υποστηρίζουν για να δικαιολογήσουν τη δική τους θέση, ότι «το σκάνδαλο δε γίνεται σκευωρία» να αποδειχθεί λάθος και τελικά να αποδειχθεί και το σκάνδαλο αλλά να προκύψουν και στοιχεία περί σκευωρίας, μιας και η μέχρι τώρα χειρισμοί κατά την προηγούμενη περίοδο – παρά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ – δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, παρά μόνο στην αρχειοθέτηση για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς που κατηγορήθηκαν. 

Αν συσταθεί προανακριτική επιτροπή μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Τσίπρας θα τελεί το επόμενο διάστημα υπό ιδιότυπη ομηρία, καθώς θα «τρέχει» μία έρευνα σε Βουλή και Δικαιοσύνη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύπτουν στοιχεία που τον αφορούν και την ίδια στιγμή να μην είναι ο ίδιος το πρόσωπο της έρευνας.

Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί αν με την διαφαινόμενη απόφασή του, ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να διαχειριστεί και το εσωτερικό ζήτημα στη Ν.Δ. με τις διαφορετικές απόψεις, καθώς η πλευρά Σαμαρά ακόμα δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

Σημαντικό όμως είναι ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας το Κίνημα Αλλαγής, που δεν ήταν βέβαιο ότι θα στήριζε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορούσε και τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει σήμα αμέριστης στήριξης και συμπαράστασης στον κ. Παπαγγελόπουλο. Θα προσπαθήσει επίσης να προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ από «καραμανλικούς» που ελπίζει ότι θα αντιδράσουν υπέρ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα τον ακολουθήσουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη γραμμή.

Εφόσον μέσα στις επόμενες ώρες επιβεβαιωθεί ότι η πλειοψηφία προτείνει σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, η υπόθεση Novartis, τόσο σε ότι αφορά το σκάνδαλο όσο και σε ότι αφορά τη σκευωρία, επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας και θα βρίσκεται εκεί για μήνες. Παράλληλα με τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, τη συζήτηση επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο, όπως και καθ΄ όλη τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας.