Φρέσκιες μνήμες. Δεν πέρασαν, άλλωστε, παρά τρεις μήνες. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέπτεται τον Ιούνιο την Τεχεράνη, με τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου, ασκώντας της πίεση να αποφύγει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Δύο δεξαμενόπλοια δέχονται επίθεση στα ύδατα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιράν, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο. Τα δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν μετέφεραν φορτία που προορίζονταν για την Ιαπωνία, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Φρέσκιες μνήμες. Δεν πέρασαν, άλλωστε, παρά τρεις μήνες. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέπτεται τον Ιούνιο την Τεχεράνη, με τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου, ασκώντας της πίεση να αποφύγει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Δύο δεξαμενόπλοια δέχονται επίθεση στα ύδατα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιράν, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο. Τα δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν μετέφεραν φορτία που προορίζονταν για την Ιαπωνία. Ωραία συγκυρία! Επιπλέον, μία ημέρα νωρίτερα το Ιράν είχε απελευθερώσει Αμερικανό, που είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της κατασκοπείας. Φρέσκιες μνήμες. Δεν πέρασαν, άλλωστε, παρά τρεις μήνες. Ανέβηκαν και τότε -πρόσκαιρα, ως απεδείχθη- οι τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας αναταραχή στις διεθνείς αγορές.
Μεσολάβησε η υπόθεση με το τάνκερ Adrian Darya 1, που μπροστά της το Χόλιγουντ ωχριά, και στις 10 Σεπτεμβρίου ο Πομπέο ρίχνει τη ζαριά: Ο «πρόεδρος Τραμπ μπορεί να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Τέσσερις ημέρες μετά, η πρωτοφανής επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, σε μια στιγμή που ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου επιταχύνει τα πλάνα για τη δημόσια εγγραφή της, κάνει τις αγορές και τη Μέση Ανατολή άνω κάτω.
Όποιος κι αν φέρει την ευθύνη -την ανέλαβαν οι Υεμενίτες αντάρτες Χούτι- σε ένα θεατρικό, όπου υπάρχει πληθωρισμός πρωταγωνιστών και αφανών σκοπών, στη φωτιά της Αραβικής χερσονήσου καύσιμο δίνει.
Η αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού μπορεί να είναι παροδική. Η κατάσταση στον Κόλπο, όμως, συνιστά πραγματική απειλή. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «εάν δεν υπάρξουν νέες αναταράξεις, η όποια επίμονη αύξηση του premium ρίσκου στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και των στρατηγικών αποθεμάτων, κάτι που θα περιορίσει την αρχική άνοδο των τιμών».
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι; Οι ΗΠΑ, χάρη στη δική τους παραγωγή, αν και ο οικονομικός κίνδυνος δεν ξαργεί, και η Ρωσία. Οι λοιποί μένουν με την αγωνία.
* Δάνειος ο τίτλος από την ταινία «Syriana» του 2005.