Οι καταθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή αλλά και οι απαντήσεις Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη επαναφέρουν την υπόθεση Novartis δυναμικά στο προσκήνιο και το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, ενώ οι εξελίξεις τέμνουν οριζόντια και το σύστημα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Οι καταθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή αλλά και οι απαντήσεις Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη επαναφέρουν την υπόθεση Novartis δυναμικά στο προσκήνιο και το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, ενώ οι εξελίξεις τέμνουν οριζόντια και το σύστημα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επονομαζόμενος ως «Ρασπούτιν» από τον κ. Σαμαρά, που είχε μιλήσει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έξω από το Μαξίμου, βρίσκεται στο στόχαστρο των καταγγελιών από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ως ο ενορχηστρωτής μίας σκευωρίας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ευ. Βενιζέλος βάζει και τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο, ως τον ηγέτη που κουνούσε τη μπακέτα με σκοπό να πλήξει πολιτικά και ηθικά τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Συνέχεια μηνών και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από τη συζήτηση στη Βουλή επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Κάτι που καθιστά τουλάχιστον έωλη την πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώνεται από στελέχη της Κουμουνδούρου, ότι η υπόθεση Novartis βγαίνει στο προσκήνιο από την κυβέρνηση, για να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατά τις πληροφορίες του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πολλές αρνητικές εκπλήξεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «βιομηχανία εξεταστικών» αφήνοντας την πρωτοβουλία στη Βουλή. Η στάση αυτή ερμηνεύθηκε ως βήμα πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά, για τις εξεταστικές επιτροπές σε υποθέσεις όπως η διαχείριση του Α΄ εξαμήνου του 2015, η καταστροφή της ΔΕΗ, η σκευωρία – όπως συνεχίζει να αποκαλεί τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής – της Novartis.
Η στάση του πρωθυπουργού εξηγείται, ως προσπάθεια να δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δε θα χειριστεί πολιτικά αυτές τις υποθέσεις όπως κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι τις χειρίστηκε, δηλαδή ελέγχοντας τις εξελίξεις για να τις στρέφει όποτε τον βολεύει κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Το Κίνημα Αλλαγής πάντως, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να παραπέμπεται στη Βουλή με απόφαση της δικαιοσύνης, τάσσεται υπέρ της εξεταστικής για την υπόθεση.
Μέχρι στιγμής, η στάση Παπαγγελόπουλου είναι αμυντική, παρά το γνωστό απαξιωτικό του ύφος. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα στηρίξει απολύτως και χωρίς καμία αμφιβολία τον πρώην υπουργό του, ξεκινώντας από την τοποθέτησή του στη ΔΕΘ. Είναι ωστόσο γνωστό, ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα στελεχών, ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη, που δε βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση Τσίπρα να συνεχίζει να στηρίζει τον Παπαγγελόπουλο.
Οι ιθύνοντες της προηγούμενης περιόδου ωστόσο, είτε βρίσκονταν στη Δικαιοσύνη, είτε στην κυβέρνηση, ελέγχονται καθώς δεν έχουν απαντήσει μέχρι τώρα στο ερώτημα γιατί έστρεψαν από την πρώτη στιγμή την έρευνα στο πολιτικό της σκέλος, αγνοώντας το ιατρικό, αφού σε όλο τον κόσμο η έρευνα του ιατρικού σκέλους έφερε τα αποτελέσματα στο σκάνδαλο Novartis το οποίο είναι υπαρκτό και διεθνές.
Γιατί, για παράδειγμα, κλήθηκαν πριν λίγες ημέρες από τη δικαιοσύνη τα στελέχη της Novartis να καταθέσουν, όταν – σύμφωνα με την άποψη έγκυρων νομικών κύκλων - από αυτούς έπρεπε να ξεκινήσει η έρευνα.
Τέλος, οι πληροφορίες λένε ότι σημαντικές αποκαλύψεις αναμένονται και από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Όχι μόνο από αυτόν που αποκαλύφθηκε και είναι πλέον και κατηγορούμενος, αλλά και από τους άλλους.