Πολιτική
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 12:48

Επανάληψη της δίκης της «17 Νοέμβη» σε β'βαθμό

Επανελήφθη σήμερα, έπειτα από 15 ημέρες διακοπής των συνεδριάσεων, η δίκη σε δεύτερο βαθμό της «17 Νοέμβρη».

Το δικαστήριο είχε διακόψει, προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας οι δικηγόροι, Γιώργος Κάβουρας, Θεόδωρος Αγγελής και Θεόδωρος Θεοχάρης, που διορίστηκαν αυταπάγγελτα για να εκπροσωπήσουν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Με την έναρξη της 15ης - κατά σειρά - συνεδρίασης, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα του αυτεπάγγελτου διορισμού των τριών δικηγόρων, υπστηρίζοντας πως πρόκειται για «μη νομότυπο διορισμό», «εφόσον - όπως είπε - δεν έγινε με βάση τον ετήσιο κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών(ΔΣΑ), που είχε επικαλεστεί το δικαστήριο».

Η συνήγορος προσκόμισε έγγραφο του ΔΣΑ, που - με βάση σχετικό ερώτημά της στις 10 Ιανουαρίου του 2005 - απάντησε ότι δεν είχε καταρτιστεί ετήσιος κατάλογος, αλλά εβδομαδιαίος, την επίμαχη περίοδο, τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Η κ. Κούρτοβικ ζήτησε να καταχωρηθεί το έγγραφο στα πρακτικά και επιφυλάχθηκε για τις ενέργειές της, επισημαίνοντας πως για την ίδια είναι ενεργό το ερώτημα, δηλαδή το «που παίρνονται οι αποφάσεις γι αυτή τη δίκη».

Αμέσως, η εισαγγελέας της έδρας, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απάντησε ότι δε νομιμοποιείται να υποβάλει τέτοιο αίτημα, εφόσον δεν είναι εντολέας της ο Γιωτόπουλος.

Στο θέμα παρενέβη και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος, απευθυνόμενος στους δικαστές, είπε πως «παραβιάζονται οι νόμοι και οι τύποι» και τίθεται σοβαρό ζήτημα για τον πρόεδρο της έδρας, την εισαγγελία και - συνολικά - για το δικαστήριο.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Διονύσης Βερτέλης, απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο αποσαφήνισε ότι μπορεί να έχει αντιρρήσεις, αλλά «το δικαστήριο αποφασίζει με ό,τι κρίνει ό,τι είναι νόμιμο».

Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Γκουντούνας, συνήγορος του Σάββα Ξηρού, υπέβαλε αίτημα για «αναστολή εκτέλεσης της ποινής» του πελάτη του, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος.

Ο κ.Βερτέλης υπενθύμισε στους συνήγορους ότι η σχετική αίτηση προϋποθέτει «νομότυπη και εμπρόθεσμη έφεση», η οποία δεν ισχύει στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού.

Η εισαγγελέας της έδρας, Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρέπεμψε το συνήγορο να υποβάλει την αίτηση αναστολής στην εισαγγελία εφετών, ως μόνη αρμόδια να κρίνει το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας το Σάββα Ξηρό «ως ωφελούμενο διάδικο».

Τέλος, ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος του Βασίλη Τζορτζάτου, υπέβαλε ένσταση «για μη νόμιμη κλήτευση του πελάτη του», από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Οπως είπε, η κλήτευση ήταν «δικονομικά ελλιπής», αφού στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν συμπεριλαμβάνονταν ο «ακριβής ποινικός χαρακτηρισμός» των πράξεων του Τζορτζάτου και - ειδικά - για το διάστημα μετά το 1992.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη της ένστασης - όπως είχε κάνει και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο - τονίζοντας ότι πρέπει να αποδειχθεί, αν ο Τζορτζάτος ανήκε στην οργάνωση την επίμαχη περίοδο.

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή ΑΠΕ