Να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, επιδιώκει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε.
Να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, επιδιώκει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε.
«Σήμερα, ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στη βόρεια Νεκρή Θάλασσα» δήλωσε ο Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάτ Γκαν, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση στις αμφίρροπες κοινοβουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας και προσπαθεί να συσπειρώσει το δεξιό του ακροατήριο, επιβεβαίωσε ξανά τη δέσμευσή του να προσαρτήσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη.
Αυτή η κίνηση, διευκρίνισε, δε θα γίνει πριν την δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ και πριν από διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό θα είναι «μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας» δήλωσε ο Νετανιάχου, με φόντο ισραηλινές σημαίες.
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Απριλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε και πάλι υποσχεθεί να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην «Ιουδαία και τη Σαμάρεια», το βιβλικό όνομα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχαμάντ Σταγιέχ, με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χανάν Ασράουι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία» είπε.
Ενώ ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και του Τραμπ.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε μια συγκρουσιακή συνύπαρξη με 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Έντονη αντίδραση της Τουρκίας
Στη Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, για τις «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές» προεκλογικές δεσμεύσεις του, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος ενός «ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ».
«Η προεκλογική υπόσχεση του Νετανιάχου, που προσφέρει κάθε είδους παράνομα, αθέμιτα κι επιθετικά μηνύματα πριν τις εκλογές, είναι μέρος ενός ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ», είπε με tweet του στα αγγλικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων αδερφών μας μέχρι το τέλος» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Προειδοποίηση από ΟΗΕ
Μ ετη σειρά του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο για μια «καταστροφική προοπτική».
«Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.
«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και τη διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δε θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την αντίδραση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «η θέση του γενικού γραμματέα είναι σαφής: Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu