Αφιερώματα
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 14:55

Με άρωμα Ινδίας η 84η ΔΕΘ: Ξέρατε ότι...;

Τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ είναι η Ινδία, μια «παρθένα» ακόμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων οι εξαγωγές στη χώρα αυτή που αριθμεί πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι στατιστικά μη ανιχνεύσιμες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ΔΕΘ επιχειρεί να στήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των ινδικών επιχειρήσεων και να συνεισφέρει στην προσέλκυση των ανερχόμενων ινδικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα για επενδύσεις.

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ είναι η Ινδία, μια «παρθένα» ακόμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων οι εξαγωγές στη χώρα αυτή που αριθμεί πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι στατιστικά μη ανιχνεύσιμες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ΔΕΘ επιχειρεί να στήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των ινδικών επιχειρήσεων και να συνεισφέρει στην προσέλκυση των ανερχόμενων ινδικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα για επενδύσεις. Στην 74η ΔΕΘ, δηλαδή πριν ακριβώς δέκα χρόνια, το 2009, η Ινδία κατόπιν σχετικής απόφασης της διοίκησης της Helexpo Α.Ε., δηλαδή των τότε προέδρου, Αριστοτέλη Θωμόπουλου, και διευθύνοντος συμβούλου, Θέμη Καρτσιώτη, ήταν για πρώτη φορά Τιμώμενη Χώρα της ΔΕΘ και έσπειρε τους πρώτους σπόρους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των εορτασμών της Τιμώμενης Χώρας της 74ης ΔΕΘ η Helexpo Α.Ε. κατασκεύασε μια σειρά γλυπτών ελεφάντων, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος ελέφαντας του κόσμου, διαστάσεων 14 Χ 9 μ., με προβοσκίδα 4,5 μ., που τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της ΔΕΘ. Οι μικρότεροι ελέφαντες πριν την έναρξη της ΔΕΘ είχαν τοποθετηθεί στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας, του Πειραιά και της Λάρισας και σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τιμώντας τη ΔΕΘ συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα αφιέρωμα στον ινδικό κινηματογράφο.

Ορόσημο το 1938

Άκρως επίκαιρο είναι επί του παρόντος εκ νέου το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα έργα-προτεραιότητες της κυβέρνησής του και για την οποία αναμένεται να γίνουν πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Για τις σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ πάντως στο μακρινό 1938 είχαν κατατεθεί επτά μελέτες, είχαν βραβευτεί οι τρεις από αυτές, αλλά τελικά δεν είχε εφαρμοστεί καμία από αυτές και η ΔΕΘ αποφάσισε να εγκαταστήσει στους χώρους της αρχιτεκτονικό εργαστήρι για την εκπόνηση νέων σχεδίων.

Λίγοι, επίσης, γνωρίζουν ή/και θυμούνται ότι η πρώτη απόφαση για μεταφορά της ΔΕΘ εκτός του κέντρου της πόλης -σενάριο που αναβίωσε έκτοτε και άλλες φορές αλλά έχει πλέον εγκαταλειφθεί ως μη πρόσφορο- ελήφθη το 1971, στην 36η ΔΕΘ. «Η ΔΕΘ μέχρι το 1980 θα έχει μεταφερθεί στο Καλοχώρι». Αυτή ήταν η απόφαση της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μακαρέζου, παρουσία του τότε υπουργού Δημοσίων Έργων Παπαδημητρίου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ είχε προγραμματιστεί να αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση του διοικητικού και πνευματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2005, στην 70ή ΔΕΘ δύο ώρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Σ. Καλατράβα, προσκεκλημένος του τότε υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαου Τσαρτσιώνη και του τότε προέδρου της ΔΕΘ, Δημητρίου Μπακατσέλου, παρουσίασε το όραμά του για την αναμόρφωση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής. Το σχέδιό του αυτό βρήκε φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς αντιπάλους που κατάφεραν να παγώσουν την υλοποίηση της μελέτης αυτής.

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τη φετινή 84η ΔΕΘ θα επισκεφθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πρωτοεγκαινιάσει ΔΕΘ -την 55η ΔΕΘ- ως πρωθυπουργός το 1990, στο Παλέ ντε Σπορ, έχοντας εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση λίγο μετά την οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Είχε ακολουθήσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού, που παρέθεσε η διοίκηση της ΔΕΘ και η καθιερωμένη τα χρόνια εκείνα δεξίωση στο Κυβερνείο («Παλατάκι» στην Αρετσού).