«SOS» για τη θέση της Βρετανίας ως κορυφαίου κέντρου για τις ναυτιλιακές υπηρεσίες εκπέμπουν οι Βρετανοί πλοιοκτήτες, με την αβεβαιότητα του Brexit να έρχεται να προστεθεί στον σκληρότερο ανταγωνισμό και στη μετατόπιση της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας στην Ασία.
Από την έντυπη έκδοση
«SOS» για τη θέση της Βρετανίας ως κορυφαίου κέντρου για τις ναυτιλιακές υπηρεσίες εκπέμπουν οι Βρετανοί πλοιοκτήτες, με την αβεβαιότητα του Brexit να έρχεται να προστεθεί στον σκληρότερο ανταγωνισμό και στη μετατόπιση της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας στην Ασία.
Η προειδοποίηση των Βρετανών πλοιοκτητών έρχεται σε μία στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα στη Βρετανία, καθώς από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αιώνες αποτελεί κορυφαίο κέντρο για την παγκόσμια ναυτιλία, ιδιαίτερα το Σίτι του Λονδίνου, και έχει κυρίαρχο ρόλο στου κλάδους της ναυτασφάλισης, της ναυλομεσιτείας, της χρηματοδότησης και άλλων ναυτιλιακών υπηρεσιών. Αυτές συνεισφέρουν 5,6 δισ. δολάρια τον χρόνο στη βρετανική οικονομία, προσφέροντας απασχόληση σε πάνω από 10.000 άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας συμβούλων PwC, για λογαριασμό της ένωσης Maritime London.
Μετατόπιση στην Ασία
Ωστόσο η μετατόπιση της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας στην Ασία και ο σκληρότερος ανταγωνισμός αυξάνουν τις πιέσεις στον κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια ετησίως.
«Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί σημαντικό έδαφος προς τους διεθνείς ανταγωνιστές. Ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Νορβηγία και ιδιαίτερα η Σιγκαπούρη, αποτελούν όλοι πρόκληση σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και πρέπει να αντιδράσουμε» δήλωσε ο Harry Theochari, επικεφαλής του οργανισμού Maritime UK.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στην αρχή της Διεθνούς Εβδομάδας Ναυτιλίας του Λονδίνου, έρχεται την ώρα που η Βρετανία κινείται προς την κατεύθυνση των εκλογών. Το Brexit συνεχίζει να είναι στον αέρα ενώ έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια αφού οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Η τραπεζική χρηματοδότηση
Η αποχώρηση από τις δραστηριότητες ναυτιλιακής χρηματοδότησης από πολλές κορυφαίες τράπεζες, όπως οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και Lloyds, έχει επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου ως κεφαλαιακού προορισμού για τις διεθνείς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Εκτός αυτού, η απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο λεγόμενο φορολογικό καθεστώς non-domicile οδήγησε στην αποχώρηση κορυφαίων Ελλήνων παικτών από το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην προσέλκυση ιδιοκτητών και άλλων παραγόντων του κλάδου», ανέφερε η έκθεση. «Είναι επίσης σημαντικό μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ανοικτό και φιλικό προς τα ξένα ταλέντα». Σύμφωνα με την έκθεση, η Βρετανία διατηρεί το 25% της αγοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Πυρά Κόρμπιν κατά Τζόνσον
Εν τω μεταξύ ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου και επιβεβαίωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και σε χθεσινή τους συνάντηση να μη στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. «Πιστεύω είναι επαίσχυντο. Το κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνεδριάζει. Θα έπρεπε να κρατά υπόλογη την κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις» είπε ο Κόρμπιν. Μετά την συνάντηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και χθες για να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον επιβεβαίωσε επίσης ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για εκλογές.
Η ιρλανδική θέση για το backstop
Παράλληλα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως η κατάργηση του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη αντικατάστασή του θα σημαίνει Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εάν δεν υπάρξουν συμφωνημένες εναλλακτικές ρυθμίσεις, το μη backstop σημαίνει μη συμφωνία για εμάς», δήλωσε ο Βαράντκαρ εν όψει των συνομιλιών με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.
Προς παραίτηση ο Τζον Μπέρκοου
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου ή στις επόμενες εκλογές, εάν αυτές έρθουν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για το Brexit. Θα φτάσει έτσι στο τέλος της μία δεκαετής θητεία στη θέση από την οποία το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να προστατεύσει τις εξουσίες της Βουλής, εξοργίζοντας συχνά την κυβέρνηση των Τόρις.