Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία έπειτα από δέκα συναπτά έτη βαθιάς κρίσης και περίπου έναν χρόνο μετά την τυπική λήξη των μνημονίων περιγράφουν στο ειδικό ένθετο της «Ν» οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της Περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας.
Οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων χαιρετίζουν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τονίζουν την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου η πραγματική οικονομία να βρεθεί στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία έπειτα από δέκα συναπτά έτη βαθιάς κρίσης και περίπου έναν χρόνο μετά την τυπική λήξη των μνημονίων περιγράφουν στο ειδικό ένθετο της «Ν» οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της Περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας.
Οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων χαιρετίζουν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τονίζουν την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου η πραγματική οικονομία να βρεθεί στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, αναφέρονται στα επιμέρους προβλήματα των περιοχών τους και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη του παρεμπορίου και στην ανάγκη ενίσχυσης των παραμεθόριων περιοχών με ειδικά αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον
Η 84η ΔΕΘ του 2019 ως κορυφαίο οικονομικό γεγονός της χώρας αναμένουμε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής, καθώς, μολονότι οι δεσμεύσεις των μνημονίων είναι καθοριστικές για πολλές δεκαετίες, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και προσδοκούμε από τη νέα κυβέρνηση να υιοθετηθούν και να εφαρμοσθούν σε όλους τους τομείς πολιτικές τέτοιες που θα συμβάλλουν πραγματικά σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Δημόσια τάξη, σταθερή πολιτική, διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όλους τους επιχειρηματίες, μείωση της γραφειοκρατίας, «όπλα» σε επιχειρήσεις και ανέργους για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις του εξωτερικού στα πλαίσια του παγκόσμιουεμπορίου, μείωση της φορολογίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, φυσικό αέριο και σε μικρές πόλεις και μικρές επιχειρήσεις, start-up επιχειρήσεις σε χώρους του Δημοσίου, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, είναι μερικά από αυτά που επιδιώκουμε ως επιχειρηματική κοινότητα και τα οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει, να εμπιστευτεί και να βάλει σε προτεραιότητα, καθώς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, ώστε να συνεχίζουμε να «επιχειρούμε», να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να αναπτύσσουμε την ελληνική οικονομία επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας.
Ειδικότερα για τον Ν. Σερρών, θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στους τομείς της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ειδικά της μεταποίησης, της αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού άσκησης επιχειρηματικότητας σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, της αύξησης των κινήτρων επενδύσεων (αντισταθμιστικά οφέλη, μείωση δημοτικών τελών, διοδίων & επιβαρύνσεων), της ενέργειας (γεωθερμία, φυσικό αέριο, γραμμές φωτοβολταϊκών), των έργων υποδομής, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, του τουρισμού (ανάδειξη Αμφίπολης, προσέλκυση Βαλκάνιων τουριστών) και της εκπαίδευσης (δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής φυτικής & ζωικής παραγωγής) με κύριους στόχους την αύξηση του ΑΕΠ του και την παραμονή των νέων στον τόπο μας.
Το Επιμελητήριο Σερρών συμβάλλει με δράσεις εξωστρέφειας -και όχι μόνον- στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας συμμετέχοντας δυναμικά στην 84η ΔΕΘ στο Περίπτερο 16, διοργανώνοντας για 2η συνεχή χρονιά το AgriBusiness Forum 2019 (31.10-02.11) και, φυσικά, για 5η συνεχή χρονιά τη SEREXPO 2019 (2529.09.2019) που έχει γίνει θεσμός και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Σας προσκαλούμε όλους να μας επισκεφτείτε και να γνωρίσετε το επιχειρηματικό, πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ του Νομού Σερρών.
Νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για επενδύσεις
Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί, με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών να έχει εξαφανιστεί, με προβληματικό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία δεν εμφανίζει προς το παρόν ισχυρές ενδείξεις μετάβασης σε μια διατηρήσιμη επεκτατική δυναμική. Η έξοδος από την κρίση και η μετάβαση στην κανονικότητα απαιτούν τη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού πλαισίου βασιζόμενου στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Η ψηφιοποίηση και ενίσχυση της παραγωγικής διάρθρωσης της οικονομίας, η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτήρια, η εγκαθίδρυση δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου, η πιστωτική επέκταση, η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων, οι νέες θέσεις εργασίας, η επιστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου που έφυγε από τη χώρα μέσα στην κρίση, αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της Ελλάδας.
Τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα, τρόφιμα και αγροτική παραγωγή είναι μερικοί κλάδοι στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Η γεωργία, ο τουρισμός, η ανάπτυξη του Ολύμπου, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της πιερικής οικονομίας. Η Πιερία για να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια χρειάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη γεωστρατηγική της θέση να εξελιχθεί σε σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο και τουριστικό προορισμό όλο το έτος.
Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις στην οικονομία δηλώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα για διέξοδο στα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του λαού, με τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις κλίματος για την προσέλκυση επενδυτών με συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό, ώστε να μπορέσει η χώρα να αρχίσει να παράγει πλούτο.
Και ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια χάνουμε πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις και τέλος ότι χρειάζεται να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικά κίνητρα στη Βόρεια Ελλάδα
Ρεαλιστικά εάν θέλουμε να δούμε τη πραγματική κατάσταση η τυπική λήξη των μνημονίων δεν προσέφερε τίποτα στην πραγματική οικονομία. Συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια και στρεβλώσεις που καθιστούν υποτονική την πραγματική οικονομία και την πιθανότηταανάπτυξης μέσω των επενδύσεων. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα πραγματικό θετικό σοκ για να επανεκκινήσει, να ανασυνταχθεί ο παραγωγικός ιστός με κύριο μοχλό ανάπτυξης τη μικρομεσαία επιχείρηση με καινοτόμα προϊόντα και έμφαση στην εξωστρέφεια.
Στο πλαίσιο αυτό, και έπειτα από παρεμβάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, άρχισε η νέα κυβέρνηση να δίνει το στίγμα της σχετικά με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ενδεικτικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν από τη νέα κυβέρνηση εκτός από τα μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει όπως:
Και παράλληλα η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να γνωρίζει σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας τα δεδομένα για να προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του. Επίσης για τη Βόρεια Ελλάδα θέλουμε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό καθεστώς που θα βάλει φραγμό στη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στα βόρεια και ανατολικά σύνορά μας και να συμβάλει καθοριστικά στον επαναπατρισμό επιχειρήσεων που έφυγαν σε όμορα κράτη, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με παράλληλη αύξηση επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει ένα τεράστιο ποσοστό του ανθρώπινου κεφαλαίου της, με αποτέλεσμα, πέρα από το οικονομικό σκέλος του προβλήματος σε παραγωγή πλούτου και απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, να διαλύεται και ο πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας που είναι η οικογένεια.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και με τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αποτρέψουν τη φυγή των νέων, αλλά θα συμβάλουν και στον επαναπατρισμό τους.
Επίσης πρέπει να αλλάξει η επιδοματική πολιτική και τα επιδόματα ανεργίας να μετεξελιχθούν σε επιδόματα εργασίας, ώστε να ενταχθεί ξανά ο άνεργος στον παραγωγικό ιστό με όσα θετικά επακόλουθα έχει αυτό για την πραγματική οικονομία. Όσον αφορά τον Νομό Πέλλας και τις υποδομές, πρωταρχικό μέλημα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι το επί πολλά έτη υποσχόμενο, από όλες τις κυβερνήσεις, έργο δηλαδή η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Χαλκηδόνας - Έδεσσας - όρια Νομού Φλώρινας, όπως και η σύνδεση του Νομού με το Δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας για αστική, βιομηχανική και αγροτική χρήση.
Υπάρχουν φυσικά πολλά ακόμα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανάδειξη και η καλλιέργεια του τουριστικού προϊόντος, η αποκέντρωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και διασύνδεση των πανεπιστημίων με την πραγματική αγορά, η πρόσβαση στην Εγνατία, η χωροθέτηση Επιχειρηματικών - Βιοτεχνικών πάρκων για εγκατάσταση βιομηχανιών κ.ά. που έχουν στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημαντικό και τελευταίο σημείο που θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά η νέα κυβέρνηση, είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης της χρήσης του όρου και των παραγώγων του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των ελληνικών επιχειρήσεων που στον Νομό μας αλλά και στο σύνολο της Βορείου Ελλάδος έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν φανεί σε όλη τους την έκταση.
Μεγάλες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η χώρα μας τυπικά έχει «βγει» από τα μνημόνια και μπορεί να στραφεί πλέον στις διεθνές αγορές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα παραμένει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης. Η αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές θα συνεχίζεται με τέσσερις επιθεωρήσεις το χρόνο για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για πλεονάσματα στο 3,5% ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσον όρο μέχρι το 2060.
Η ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με την πρόοδο και την εξέλιξη του ΑΕΠ, παραμένει αναιμική και στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ευάλωτη και ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι μακρύς, όπως τονίζεται και στην έκθεση της Κομισιόν.
Η πιο αργή ανάπτυξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και συνεπώς στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ είμαστε και η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που παραμένει σε καθεστώς ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων της (capital controls) βαδίζοντας αισίως στον πέμπτο συνεχή χρόνο.
Όσον αφορά τη Χαλκιδική, η τουριστική χρονιά τρέχει ήδη με πτώση 10% έως 15% στις διανυκτερεύσεις ανάλογα τις περιοχές, υπονομεύοντας έτσι το φετινό αποτέλεσμα στα έσοδα. Επιπλέον το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών, για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019 είναι θετικό, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου μας οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 503 (2018: 400 επιχειρήσεις) έναντι 45 διαγραφών (2018: 125 επιχειρήσεις).
Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, έχει να αντιμετωπίσει και πλήθος άλλων προκλήσεων και να καλύψει «ανοιχτές πληγές», με κυριότερες, το υψηλό δημόσιο χρέος, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη χρηματοδότησης, τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα «κόκκινα» δάνεια, την ανεργία, τη μείωση του πληθυσμού λόγω της υπογεννητικότητας. Επιπλέον η νέα εποχή χωρίς μνημόνια βρίσκει μία Ελλάδα με λιγότερους νέους ικανούς και με δεξιότητες να εργαστούν λόγω brain drain.
Το ζητούμενο σήμερα από τους πολίτες είναι η αποτελεσματικότητα, η πρόοδος και η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για το καλό της χώρας. Η νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε πολύ καλά σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεν ακούσαμε κατά την προεκλογική περίοδο τα συνηθισμένα ευχολόγια που ξεκινάνε με το «να γίνει...», αλλά τίθενται στόχοι και μεθοδολογίες που δείχνουν τι ακριβώς θα γίνει και πώς θα γίνει. Και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί προσδοκίες ό τι η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι κυβέρνηση υποσχέσεων, αλλά έργων.
Προσδοκίες δημιουργούνται και από την ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση, καταθέτοντας ήδη μέχρι τώρα τρία νομοσχέδια από τότε που ανέλαβε. Ιδιαίτερα για τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της χώρας μας, αποτελεί οικονομική ανακούφιση η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή βελτιωτικών ρυθμίσεων στην εξυπηρέτηση οφειλών με τις 120 δόσεις. Την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης την διαπιστώσαμε και εδώ στον νομό μας, μετά τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου που μας έπληξε και τις ζημιές που προκάλεσε, όπου η κινητοποίηση των επιτελείων των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και κατοικίες ήταν άμεση.
Η επιλογή επιπλέον από τον νέο πρωθυπουργό τεχνοκρατών και η τοποθέτηση σε κρίσιμα υπουργεία στελεχών από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς είναι μια πολιτική καινοτομία στην Ελλάδα, που δείχνει μια διάθεση «οικουμενικότητας» του κ. Μητσοτάκη, μια πρόθεση να ξεπεράσει τα στενά κομματικά όρια και τους «ημέτερους» και να ανοίξει την κυβέρνησή του σε άξιους από όλους τους χώρους. Η σύσταση και καθιέρωση επίσης τμήματος ελεγκτών για την αποτελεσματικότητα του έργου των υπουργών, προσδίδει σε διοικητικό επίπεδο την πρόθεση του πρωθυπουργού για συνεχή εποπτεία και επίβλεψη για επίτευξη μετρήσιμων στόχων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Ειδική φορολογική ζώνη
Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους επανεκκίνησης της αγοράς. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας βίωσε την κρίση στο μεγαλείο της. Η αντικατάσταση της τοπικής αγοράς από την αγορά της γειτονικής χώρας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα του τόπου. Το 37% των επιχειρήσεων έχει κλείσει. Στη ΒΙ.ΠΕ. κυριαρχεί εγκατάλειψη, από 25 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μείνει 8.
Οι υποδομές έχουν πολλά προβλήματα. Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας, συγκεκριμένα Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, δεν έχει ολοκληρωθεί. Λόγω της ΔΕΗ έχουν αποδυναμωθεί όλοι οι κλάδοι: αγροτικός, μεταποιητικός και αγροτουριστικός.
Ο κομβικός ρόλος της ΠΕ Φλώρινας ως πύλη των Δυτικών Βαλκανίων δεν υφίσταται. Επιβεβλημένη κρίνεται η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στις Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Φλώρινας για δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου στη ΒΙ.ΠΕ. (χερσαίου λιμένα) δεν εισακούστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η επαναλειτουργία του τρένου είναι εξίσου αναγκαία.
Κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας εξακολουθεί να πλανάται στον επιχειρηματικό κόσμο. Έπειτα από μία δεκαετία ύφεσης, διά στόματος πρωθυπουργού, ακούστηκαν μερικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Χαιρετίζουμε τις ενέργειες αυτές, περιμένουμε την ενίσχυση αλλά και την υλοποίηση των εξαγγελιών. Είναι μονόδρομος η αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας για να σωθεί η χώρα. Πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Προτείνουμε επανασχεδιασμό της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου.
Στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με κατεύθυνση στον αγροτουρισμό, την εξωστρέφεια και τη διείσδυση των επιχειρήσεων στις αγορές. Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
Επαναπροσδιορισμός του ΑΕΠ της περιοχής με πραγματικά οικονομικά στοιχεία. Δημιουργία ειδικής εμπορικής φορολογικής ζώνης με στόχο τη μείωση της εξαγωγής συναλλάγματος, αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών μας στις Βαλκανικές χώρες.
Τέρμα στη γραφειοκρατία
Βλέπουμε με ιδιαίτερη αισιοδοξία τους τελευταίους μήνες τα βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας. Τα μηνύματα που δίνει η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι ιδιαίτερα θετικά, προς τη σωστή κατεύθυνση, δείχνοντας ότι θέλει να ενισχύσει με πράξεις την ανάπτυξη της χώρας μας.
Ως μέτρα που έρχονται να δώσουν πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, η ουσιαστική ρύθμιση των 120 δόσεων, τα θέματα μείωσης των φορολογικών συντελεστών, οι ενέργειες για το ασφαλιστικό, οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι ρυθμίσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο έρχονται από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης να δώσουν νέα πνοή στην οικονομία, πνοή που την χρειάζεται όσο τίποτα άλλο έναν χρόνο μετά και την τυπική λήξη των μνημονίων.
Τα μέτρα αυτά είναι κινήσεις που δίνουν το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει πως η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, η παραγωγή πλούτου και η απασχόληση είναι αυτά που θα φέρουν το κάτι καινούργιο και την ανάπτυξη τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και σε όλη τη χώρα.
Πλέον και πέραν των παραπάνω ενεργειών, αυτό που μας προβληματίζει όλους, και που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέχεια από την κυβέρνηση, είναι η δημιουργία κατάλληλου και φιλικού επενδυτικού κλίματος, για την προσέλκυση επενδύσεων, που είναι και το μεγάλο στοίχημα.
Η απίστευτη γραφειοκρατία που συναντάμε καθημερινά, η πολυνομία σε όλα τα επίπεδα και η καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης μάς κατατάσσουν σε μια από τις χειρότερες χώρες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες όπου ο επενδυτής δεν θα αισθάνεται κυνηγημένος, και απομονωμένος πολλές φορές.
Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου θα αισθάνεται ότι είναι σε μια χώρα που τον σέβεται, τον βοηθάει και τον στηρίζει στον επενδυτικό του σχεδιασμό.
Όλα τα παραπάνω μέτρα όμως για να πραγματοποιηθούν και για να ευοδωθούν οι αγόγγυστες προσπάθειες των τελευταίων ετών, από όλους τους Έλληνες, χρειάζεται αποφασιστικότητα και σύμπνοια, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και άμεση εφαρμογή αυτών.
Προσωπικά πάντα λέω ότι μόνο με τον ιδιωτικό τομέα και την παραγωγή πλούτου θα μπορέσει να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη στον τόπο μας.
Προτάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης της περιοχής
Αναμφισβήτητα η μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης είναι θετική (120 δόσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, δέσμευση για περαιτέρω μείωση φορολογίας, γρήγορα αντανακλαστικά) και στέλνει τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία και στην αγορά για την ανάγκη αντιστροφής της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και την αρχή της πραγματικής εξόδου από την κρίση.
Ειδικά για τη Δράμα κάποια από τα σημαντικότερα αιτήματά μας για την ουσιαστική αναβάθμιση της πόλης είναι τα ακόλουθα:
Αναπτυξιακό κλειδί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Η δυσμενής εγχώρια οικονομική περίοδος της τελευταίας δεκαετίας, από το 2010 έως και σήμερα, έπληξε αρνητικά τον παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ελληνικής οικονομίας. Τα πολλαπλά πλήγματα στην οικονομία μας επέφεραν ουσιώδεις και βαθιές μεταβολές στα δρώμενα της κοινωνίας και του επιχειρείν.
Το PSI με την επακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος, η φορολογική εξάντληση των μεσαίων και μικρομεσαίων κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων και οντοτήτων, η συμπίεση της ενεργούς ζήτησης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς και ο έλεγχος κεφαλαίων (capital controls), αποτέλεσαν τους κυρίαρχους παράγοντες που επέδρασαν στην παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας μας.
Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την αυστηρή υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων αναμφίβολα αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, αφού απελευθερώνει, έστω και μερικώς, τις επιλογές στην άσκηση της εγχώριας οικονομικής πολιτικής.
Όμως η δυνατότητα και οι επιλογές αυτές, έπειτα από έναν χρόνο από την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν έχουν επιφέρει ουσιώδη αποτυπώματα στην πραγματική οικονομία του Έβρου.
H νέα κυβέρνηση μέχρι στιγμής επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε αρκετά ζητήματα της χώρας. Η προσδοκία μας είναι να συμβάλει στη γρήγορη τακτοποίηση ζητημάτων για την αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα με προοπτική να αφήσει ένα οικονομικό αποτύπωμα, στον Έβρο και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Στήριξη των επιχειρήσεων στην παραμεθόριο
Το Επιμελητήριο Ξάνθης με δράσεις και πρωτοβουλίες του προωθεί την εξωστρέφεια και τη δημιουργία κλίματος ουσιαστικής συνεργασίας και κοινών στόχων του φορέα με τα μέλη του. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου και χρησιμότητας και σχεδιάζονται με ανταποδοτική βάση. Τα μέλη μας πλέον αναγνωρίζουν το Επιμελητήριο ως κατεξοχήν εκπρόσωπό τους, είναι συνειδητά και ενεργά συμμετέχοντα και συνεργαζόμενα.
Εκπληρώνοντας τον θεσμικό μας ρόλο ως σύμβουλοι της πολιτείας έχουμε επεξεργαστεί και υποβάλει στα αρμόδια υπουργεία και φορείς σειρά αιτημάτων και προτάσεων που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τόπο μας.
Σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας και θα πρέπει να δοθεί έμφαση από τη νέα κυβέρνηση είναι: Το παρεμπόριο, που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι και έγκλημα κατά του εμπορίου και των νόμιμων επιχειρήσεων. Η κατάργηση επιδότησης του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Ξάνθης μάς βρίσκει παντελώς αντίθετους, γι’ αυτό και καταθέσαμε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Το ελληνικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που σήμερα αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να αναπρογραμματιστεί. Προτείνουμε: