Κόσμος
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 16:16

Προειδοποίηση Κομισιόν για μη ενσωμάτωση οδηγίας για τους υπηκόους τρίτων χωρών

Προειδοποίηση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει στο εθνικό τους Δίκαιο την κοινοτική οδηγία του 2003 σχετικά με το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν για μεγάλη χρονική περίοδο σε κάποιο κράτος-μέλος, απηύθυνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι.

Η Επιτροπή απειλεί τα κράτη-μέλη με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Ειδικότερα, η προθεσμία για την ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας 2003/109 λήγει στις 23 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, μόνο πέντε κράτη-μέλη (Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία) από τα 22 που έχουν εγκρίνει την οδηγία, είχαν κοινοποιήσει, όπως όφειλαν, στο εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας. Εξαίρεση από την εφαρμογή της οδηγίας έχουν εξασφαλίσει η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποκτήσει ένας πολίτης το καθεστώς υπηκόου τρίτης χώρας που διαμένει για μεγάλη χρονική περίοδο σε κάποιο κράτος-μέλος, θα πρέπει να διαμένει για τουλάχιστον μια πενταετία στην επικράτεια του κράτους μέλους με νόμιμο και αδιάλειπτο τρόπο. Προβλέπεται πάντως, κάποια ευελιξία για τις περιπτώσεις στις οποίες ο πολίτης μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει προσωρινά το συγκεκριμένο κράτος-μέλος.

Επιπρόσθετα, ο υπήκοος τρίτης χώρας θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους και ασφάλιση ασθενείας ώστε να μην αποτελεί βάρος για το κράτος-μέλος.

Η απόκτηση του καθεστώτος υπηκόου τρίτης χώρας που διαμένει για μεγάλη χρονική περίοδο σε κάποιο κράτος μέλος πιστοποιείται με τη χορήγηση άδειας διαμονής, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποδεικνύει εύκολα και άμεσα το νομικό καθεστώς του.

Τα κράτη-μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις της οδηγίας χωρίς να προβαίνουν σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών ή άλλων φρονημάτων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηριών, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Πηγη ΑΠΕ