Τα δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν Ουκρανούς και Ρώσους κρατουμένους στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων απογειώθηκαν από το Κίεβο και τη Μόσχα, δήλωσαν οι αρχές των δύο χωρών.
Τα δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν Ουκρανούς και Ρώσους κρατουμένους στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων απογειώθηκαν από το Κίεβο και τη Μόσχα, δήλωσαν οι αρχές των δύο χωρών.
«Το αεροπλάνο με τους Ρώσους απογειώθηκε για τη Μόσχα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουκρανία, Ντένις Γκολένκο. Ένα άλλο αεροπλάνο που μεταφέρει τους Ουκρανούς απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας με προορισμό το Κίεβο, δήλωσαν από την πλευρά τους δύο αξιωματούχοι της ουκρανικής προεδρίας.
Εξάλλου, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ, η φυλάκιση του οποίου στη Ρωσία είχε προκαλέσει διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, περιλαμβάνεται στην ομάδα των κρατουμένων που ανταλλάσσονται ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ο Βολοντίμιρ Τσεμάχ, ένας πρώην στρατιωτικός ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας και μάρτυρας-«κλειδί» στη συντριβή του αεροπλάνου της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, περιλαμβάνεται επίσης στην ανταλλαγή, δήλωσε η πηγή αυτή στο Κίεβο.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως οι Ουκρανοί κρατούμενοι που ανταλλάσσονται είναι συνολικά 35, από τους οποίους 22 είναι ναύτες και δύο είναι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών SBU, που συνελήφθησαν πέρυσι από τη Ρωσία.
Μεταξύ των άλλων Ουκρανών που απελευθερώνονται, σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, είναι ο 21χρονος μπλόγκερ Πάβλο Γκριμπ, ο ανταποκριτής στο Παρίσι του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων Ukrinform Ρομάν Σουτσένκο, ο καθηγητής Ιστορίας Στάνισλαβ Κλιχ, καθώς και ο Μίκολα Καρπιούκ, μέλος δύο υπερεθνικιστικών κινημάτων.
Ο σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής Όλεγκ Σεντσόφ συνελήφθη το 2014 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών σε ένα στρατόπεδο της ρωσικής αρκτικής περιοχής για την προετοιμασία «τρομοκρατικών επιθέσεων» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Το 2018 πραγματοποίησε απεργία πείνας για 145 ημέρες, διεκδικώντας την απελευθέρωση όλων των Ουκρανών «πολιτικών κρατουμένων» που κρατούνται στη Ρωσία. Στη διεθνή εκστρατεία υποστήριξής του συμμετείχαν πολλές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο.
Ικανοποίηση Τραμπ
Η σημερινή ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι «ίσως ένα πρώτο τεράστιο βήμα προς την ειρήνη» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.
«Πολύ καλά νέα» έγραψε ακόμη στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις ουκρανικές διαπραγματεύσεις, Κουρτ Βόλκερ, είχε γράψει προηγουμένως, επίσης στο Twitter, ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος που βλέπει τους Ουκρανούς ναύτες να επιστρέφουν στα σπίτια τους και την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία».
«Ελπίζω ότι θα συμβάλει σε μια νέα δυναμική και για άλλες ανταλλαγές κρατουμένων, για μια νέα κατάπαυση του πυρός και στην πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2015 πρόσθεσε.
Με τη σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε σήμερα «ένδειξη ελπίδας» την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων. «Αξίζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή τις συμφωνίες του Μινσκ. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να το κάνει» ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Είμαι ευτυχισμένη που οι Ουκρανοί ναύτες και ο Όλεγκ Σεντσόφ μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, χαιρέτισε την ανταλλαγή των 70 κρατουμένων, μια «χειρονομία» που δείχνει, όπως είπε, «την επιθυμία» αυτών των δύο χωρών να «επαναλάβουν τον διάλογο» και«θα συμβάλει στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μέρη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο σχήμα της Νορμανδίας».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters