Απόψεις
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 07:01

Μονόδρομος η ηλεκτρονική ψήφος

Η εφαρμογή ηλεκτρονικών εκλογών είναι πλέον πραγματικότητα στην Ευρώπη. Συγχρόνως είναι και ένα νέο όραμα, που θα φέρει μεγάλες αλλαγές σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και την εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών. Η ψήφος των ομογενών είναι ο επόμενος κοινοβουλευτικός «σταθμός» για την κυβέρνηση, μία ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί σύντομα, γράφει ο Φάνης Ζώης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Η εφαρμογή ηλεκτρονικών εκλογών είναι πλέον πραγματικότητα στην Ευρώπη. Συγχρόνως είναι και ένα νέο όραμα, που θα φέρει μεγάλες αλλαγές σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και την εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών. Η ψήφος των ομογενών είναι ο επόμενος κοινοβουλευτικός «σταθμός» για την κυβέρνηση, μία ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί σύντομα. Η κυβέρνηση αποσυνέδεσε το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να έρθει προς ψήφιση αργότερα, το φθινόπωρο.  Δύο είναι οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών εκλογών, σύμφωνα με τους ομογενείς:

1ον. Πλήρης ηλεκτρονική εκλογή, χωρίς οποιοδήποτε έντυπο έγγραφο, και

2ον. Μερική ηλεκτρονική εκλογή. Ο ψηφοφόρος θα λαμβάνει τα εκλογικά έγγραφα ηλεκτρονικά, θα τα εκτυπώνει και θα τα αποστέλλει ταχυδρομικώς είτε απευθείας στην Ελλάδα είτε στην οικεία διπλωματική αρχή.

Υπάρχουν χώρες όπου έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψήφος; Ναι. Η Εσθονία ήδη από το 2005 πραγματοποιεί τις εκλογές της ηλεκτρονικά. Από το 2012, μάλιστα, ο Εσθονός ψηφοφόρος μπορούσε να ψηφίσει από το κινητό του τηλέφωνο. Σήμερα σχεδόν το 50% των Εσθονών ψηφίζει διαδικτυακά. Η Ελβετία θα εφαρμόσει σύντομα την ηλεκτρονική ψήφο για τους ομογενείς της ανά τον κόσμο. Το ίδιο δρομολογείται και στην Αυστρία για τους απόδημους πολίτες. Οι δύο χώρες αυτές, καθώς και η Μάλτα έχουν ήδη εφαρμόσει την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Η Ισλανδία ήδη εφάρμοσε την ηλεκτρονική ψήφο για τη διασπορά της στην τελευταία εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, εκμεταλλευόμενος την επίσκεψή του στα Τρίκαλα, την πόλη-πρότυπο για την εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών προγραμμάτων και λύσεων, ο πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW Φαίδων Κοτσαμπόπουλος δημοσιοποίησε την πρόταση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ομογενειακής οργάνωσης στη Γερμανία για την ψήφο των ομογενών.

Η ηλεκτρονική ψήφος είναι για τους ομογενείς το μόνο μακροπρόθεσμο, καινοτόμο και δίκαιο μέσο, που όχι μόνο θα διευκολύνει αφάνταστα τη συμμετοχή τους στις εκλογές, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε για τις εθνικές και ευρωπαϊκές κάλπες, αλλά και θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή όλων στις εκλογικές διαδικασίες. Τώρα, μάλιστα, που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δίπλα του ως σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσαμπόπουλος, ας τολμήσει να κάνει την υπέρβαση και ας εντάξει την ηλεκτρονική ψήφο στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για τον εκλογικό νόμο. Μόνον έτσι θα πραγματοποιηθεί το ηλεκτρονικό θαύμα στην Ελλάδα και δεν θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.