Κόσμος
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 17:39

Απαντητική επιστολή Καραμανλή στον Β.Μπούτσκοφσκι για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ

Την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για την ενσωμάτωσή της στην Ε.Ε., εκφράζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στην επιστολή Καραμανλή αναφέρονται τα εξής:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η σταδιακή ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η προοπτική αυτή αποτελεί επιπλέον κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές οι οποίες ενισχύουν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ανάπτυξη».

«Στο πνεύμα αυτό», συνεχίζει ο έλληνας πρωθυπουργός- συμφωνήσαμε με την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ στις Νοεμβρίου 2005) για την παραχώρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.. Ασφαλώς πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σας, αναμένεται να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή εταιρική σχέση».

Πρόκειται για απαντητική επιστολή του κ. Καραμανλή προς τον κ. Μπούτσκοφσκι ο οποίος μερικές ημέρες πριν από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε ζητήσει με επιστολή του από τους πρωθυπουργούς των χωρών-μελών της Ε.Ε. να υποστηρίξουν την παραχώρηση προς την χώρά του του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε..