Κόσμος
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 06:43

Κολομβία: Τέσσερις στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα

Τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική Κολομβία, σε ενέδρα την ευθύνη για την οποία ο στρατός επιρρίπτει στο καρτέλ των ναρκωτικών El Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία στη χώρα, άλλοτε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική Κολομβία, σε ενέδρα την ευθύνη για την οποία ο στρατός επιρρίπτει στο καρτέλ των ναρκωτικών El Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία στη χώρα.

Η επίθεση σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή στον δήμο Καουκάσια, στην περιφέρεια Αντιόκια, ενώ οι άνδρες του στρατού κινούνταν για να «προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό» που έχει βρεθεί «εν μέσω διασταυρούμενων πυρών» μελών αυτής της συμμορίας και μιας δεύτερης, γνωστής με την ονομασία Los Caparrapos. «Στη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Clan del Golfo» που δρουν στον τομέα εν μέσω της «σύγκρουσης για τον έλεγχο των οδών διακίνησης των ναρκωτικών», όπως διευκρίνισε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Κολομβίας, στην Αντιόκια η Clan del Golfo συγκρούεται για να επιβληθεί με αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και με αποστάτες των FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2016. Η συμμορία αυτή υπολογίζεται ότι διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μέλη, αφού είδε τις τάξεις της να αποδεκατίζονται σε επιχειρήσεις του στρατού. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς που είχαν υποτίθεται αφοπλιστεί και εγκαταλείψει την ένοπλη δράση τους το 2006.

Πρώην ηγετικά στελέχη των FARC, που βρέθηκαν στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ότι «πρόδωσε» την ιστορική συμφωνία ειρήνης.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου κατά των ναρκωτικών, η Κολομβία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να κατατάσσονται πρώτες στην κατανάλωση του ναρκωτικού αυτού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP