Μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, να αναπτύξει αεροναυπηγική βιομηχανία και μάλιστα ανταγωνιστική προς χώρες με παράδοση στον χώρο; «Ναι! Μπορούμε»! Αυτό απέδειξε το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα που «ακούει» στο όνομα OURANOS της εταιρείας ALTUS και είναι το «παιδί» της συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γράφει ο Φάνης Ζώης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, να αναπτύξει αεροναυπηγική βιομηχανία και μάλιστα ανταγωνιστική προς χώρες με παράδοση στον χώρο; «Ναι! Μπορούμε»! Αυτό απέδειξε το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα που «ακούει» στο όνομα OURANOS της εταιρείας ALTUS και είναι το «παιδί» της συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Φέροντας σφραγίδα Made in Greece, το πρώτο πιστοποιημένο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας drone πολύ σύντομα θα βρεθεί στους ουρανούς για να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας: την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφηση περιοχών ενδιαφέροντος.
Τελικά στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πράγματα, σε συνεργασία των Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων με τις ελληνικές εταιρείες. Στην Ελλάδα υπάρχει φοβερό δυναμικό, αλλά υπάρχει και το ερώτημα του επενδυτή, αν θα κάνει το επόμενο βήμα. Γι’ αυτό πρέπει ως χώρα να δούμε πέρα από τους τομείς που δίνουμε σήμερα προτεραιότητα. Η γραφειοκρατία δένει τα χέρια σταματώντας ουσιαστικά τα πάντα. Διαχρονικά το σύστημα είναι τόσο δύσκαμπτο, ενώ και οι μηχανισμοί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, έχουν φτάσει στο άλλο άκρο για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει και σε αντιμετωπίζουν ως κάποιον που θα κάνει οπωσδήποτε την αρπαχτή.
Αντίθετα, στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν πολλές χώρες που αναπτύσσουν τέτοια αεροχήματα. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχει επενδύσει πάρα πολλά εκατομμύρια στον τομέα. Είναι, άλλωστε, αλήθεια ότι η παρουσία στον αέρα προσδίδει διαφορετικό κύρος σε μία χώρα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Μη Επανδρωμένου Συστήματος «ΟURΑΝΟS» αποδεικνύουμε, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Altus Ζαχαρίας Σαρρής, και τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία Drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές ανοίγοντας έναν μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.