Κόσμος
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 16:22

ΟΗΕ: ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία ίσως συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

Συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, καθώς εξοπλίζουν και παρέχουν πληροφορίες και επιμελητειακή υποστήριξη στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ο οποίος ωθεί τους αμάχους στη λιμοκτονία ως πολεμική τακτική, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, καθώς εξοπλίζουν και παρέχουν πληροφορίες και επιμελητειακή υποστήριξη στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ο οποίος ωθεί τους αμάχους στη λιμοκτονία ως πολεμική τακτική, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερευνητές του ΟΗΕ κατάρτισαν έναν απόρρητο κατάλογο πιθανών διεθνών υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος προέκυψε από την τελευταία έκθεσή τους για παραβιάσεις στη διάρκεια της ήδη τετραετούς σύγκρουσης ανάμεσα σ’ έναν συνασπισμό αραβικών κρατών και το κίνημα Χούτι που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πιθανά εγκλήματα και στις δύο πλευρές ενώ υπογράμμισαν επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν δυτικές χώρες ως σημαντικοί υποστηρικτές των αραβικών κρατών, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν, που υποστηρίζει τους Χούτι.

Στην έκθεση κατηγορείται ο συνασπισμός κατά των Χούτι, του οποίου ηγούνται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι σκοτώνουν αμάχους με αεροπορικές επιδρομές ενώ τους στερούν εσκεμμένα τα τρόφιμα σε μια χώρα η οποία πλήττεται από λιμό. Οι Χούτι από την πλευρά τους έχουν βομβαρδίσει πόλεις, έχουν αναπτύξει παιδιά στρατιώτες και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις που ισοδυναμούν με πολιορκία.

Το 2014 οι Χούτι εκδίωξαν την κυβέρνηση της Υεμένης από την πρωτεύουσα Σαναά. Ο συνασπισμός των σουνιτικών μουσουλμανικών κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία επενέβη την επόμενη χρονιά για να αποκαταστήσει την ανατραπείσα κυβέρνηση, μια σύγκρουση στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί έκτοτε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η προοπτική του λιμού έχει δημιουργήσει αυτό που ο ΟΗΕ περιγράφει ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου.

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται πως η ανεξάρτητη επιτροπή του έχει στείλει έναν απόρρητο κατάλογο στην επικεφαλής της αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, στην οποία ταυτοποιούνται «άτομα που μπορεί να είναι υπεύθυνα για διεθνή εγκληματα».

Στο παράρτημα της έκθεσης αναφέρονται τα ονόματα περισσότερων από 160 «κύριων πρωταγωνιστών» μεταξύ των κορυφαίων αξιωματικών της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και της Υεμένης, καθώς και του κινήματος των Χούτι, παρόλο που δεν διευκρινίζεται αν κάποιο απ' αυτά τα ονόματα περιλαμβάνεται και στον κατάλογό της με τους εν δυνάμει υπόπτους.

«Άτομα στην κυβέρνηση της Υεμένης και στον συνασπισμό, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μπορεί να πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές παραβιάζοντας τις αρχές της αναλογικότητας και των προφυλάξεων και μπορεί να χρησιμοποιήσαν τον λιμό ως μέθοδο πολέμου, πράξεις που ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η νομιμότητα των παραδόσεων όπλων από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη παραμένει αμφισβητήσιμη και είναι το θέμα ποικίλων εγχώριων δικαστικών διαδικασιών».

Στην έκθεση διαπιστώνεται πως μια ομάδα, που δημιουργήθηκε από τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσει καταγγελλόμενες παραβιάσεις εκ μέρους του συνασπισμού, δεν εντόπισε κανέναν υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση που οδήγησε σε φόνους αμάχων, δημιουργώντας «ανησυχίες για την αμεροληψία των ερευνών της».

Η επιτροπή του ΟΗΕ αναφέρει πως δέχθηκε καταγγελίες ότι στρατεύματα των Εμιράτων και δυνάμεις που συνδέονται μ' αυτά βασάνισαν, βίασαν και σκότωσαν πολιτικούς αντιπάλους που κρατούνταν σε απόρρητες εγκαταστάσεις, ενώ δυνάμεις των Χούτι τοποθέτησαν νάρκες.

Αεροπορικές επιδρομές του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στη νοτιοδυτική Υεμένη έπληξαν ένα συγκρότημα φυλακών σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, ανακοίνωσαν την Κυριακή το κίνημα Χούτι και αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP