Σημαντική και κρίσιμη συνάντηση είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή που θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σημαντική και κρίσιμη συνάντηση είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή που θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.
Η Ολλανδία θεωρείται και είναι εταίρος με ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ στις Βρυξέλλες, παρά το ότι δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία. Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο συμφωνημένο πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας χρειάζεται να περάσει από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, η στάση της Ολλανδίας είναι κομβική, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα στην Ολλανδία για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό και στηρικτικό σε διεκδικήσεις, ως εκ τούτου η αποστολή του κ. Μητσοτάκη είναι δύσκολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα αλλάξει. Όπως στις προηγούμενες αλλά και στις επόμενες διεθνείς συναντήσεις, στόχος του -όπως συνεχώς τονίζει- είναι η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την οικονομία.
Στη συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει πρόσκληση στους Ολλανδούς επενδυτές και δηλώνει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020», χαρακτηρίζει δε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα «απομεινάρι του παρελθόντος, μέτρο που ελήφθη στην Ελλάδα την εποχή που υπήρχε μία κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή απάντηση στα σενάρια για διεθνή ύφεση και πιστεύει ότι σημαντικός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ερώτηση για το προσφυγικό απαντά ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική και δεν είναι λογικό να αφορά μόνο ορισμένες χώρες. «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοικτών συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες» δηλώνει. Σε ερώτηση για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει: «Δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος διάλογος. Πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη από ό,τι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μία πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές, στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο».
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ολλανδία θα αρχίσει νωρίτερα, από το Αϊντχόβεν, όπου στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί την Brainport Region και συγκεκριμένα το Eindhoven University of Technology.
Για να δείξει το μεγάλο ενδιαφέρον του για τις νέες τεχνολογίες, και ότι αυτές μπορούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί μια περιοχή της Ευρώπης που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, είναι να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να εξεταστούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το ολλανδικό, θα δημιουργήσουν μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας και την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να στηριχθούν οι ελληνικές εταιρείες και τα Ινστιτούτα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιηθεί το ταλέντο και οι δεξιότητες που υπάρχουν στη χώρα μας στους τομείς των νέων τεχνολογιών.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόριος Δημητριάδης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο διευθυντής του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.