Την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.
Την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.
Ο Χαλιλζάντ συζητά εδώ κι έναν χρόνο την εξεύρεση μιας λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, μετά από 18 χρόνια. Πιστεύεται πως επίκειται μια ιστορική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.
Το σχέδιο προβλέπει ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πέντε στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είπε ο Χαλιλζάντ, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στο αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι Tolo News. «Συμφωνήσαμε να αποχωρήσουμε μέσα σε 135 ημέρες από τις πέντε βάσεις» είπε στη συνέντευξη αυτή, που θα μεταδοθεί στο σύνολό της αργότερα απόψε.
Την Κυριακή ο Χαλιλζάντ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι βρίσκεται «στο όριο» να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της βίας στο Αφγανιστάν.
Ο Χαλιλζάντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, και τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα του 9ου κύκλου των διαπραγματεύσεων που είχε με τους απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ντόχα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και πάλι σήμερα κι ο Αμερικανός διπλωμάτης έδειξε στον Αφγανό πρόεδρο το προσχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Θα μελετήσουμε το έγγραφο και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον πρεσβευτή Χαλιλζάντ και την ομάδα του» ανέφερε ένας σύμβουλος του προέδρου, ο Ουαχίντ Όμαρ.
Η αφγανική κυβέρνηση δε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, επειδή οι Ταλιμπάν τη θεωρούν «μαριονέτα» των Αμερικανών.
«Οι προσπάθειες των Αμερικανών και των άλλων εταίρων θα καρποφορήσουν όταν οι Ταλιμπάν ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Σεντίκ Σεντίκι. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στο τέλος της σύγκρουσης» πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Σεντίκι απάντησε ότι «το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η βία των Ταλιμπάν».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμένεται απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μιλήσουν για το Αφγανιστάν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που θεωρείται ότι επίκειται η ανακοίνωση μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συμβουλευτούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για μια ενδεχόμενη αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν.
Περίπου 17.000 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ Resolute Support, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια. Από αυτούς, οι 8.000 είναι Αμερικανοί.
Ο Πομπέο και ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συζητήσουν «θέματα ασφαλείας και την προετοιμασία επόμενων συνόδων», όπως εκείνη του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Συμφώνου. «Αναμένουμε επίσης ότι θα συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και την αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή» πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Απόψε το βράδυ ο Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί με την εκλεγμένη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και με τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP