Πολιτική
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 13:34

Το σχέδιο για το προσφυγικό με φόντο το Δουβλίνο IV

Με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τους καταυλισμούς της Λέσβου σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας να βρίσκεται σε εξέλιξη, δρομολογούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Στο προσκήνιο το Δουβλίνο IV.

Με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τους καταυλισμούς της Λέσβου σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας να βρίσκεται σε εξέλιξη, δρομολογούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Ήδη σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Λέσβου σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» θα μεταφερθούν σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Δουβλίνο IV

Οι κινήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα γίνονται εν όψει του σχεδίου για το Δουβλίνο IV που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως φαίνεται θα τεθεί επί τάπητος τον ερχόμενο Οκτώβριο, μετά και την τοποθέτηση της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νέο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, πρόκειται να στηριχθεί στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, με τον υποχρεωτικό καταμερισμό των μεταναστών στην Ευρώπη, την καταπολέμηση των αυξημένων ροών την εκ νέου οικονομική ενίσχυση της Τουρκία και τη δίωξη των διακινητών να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, μάλιστα, καταγράφηκε συναντίληψη στο μεταναστευτικό με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να τηρηθεί η Συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά και να γίνει κατανομή στις χώρες της Ε.Ε των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε και τη ανάγκη για ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και σημείωσε ότι η ελεύθερη διακίνηση εντός της Ε.Ε απαιτεί και φύλαξη των συνόρων. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που καρπούνται τα ωφελήματα χωρίς να θέλουν να συμβάλλουν, ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι το μεταναστευτικό θα τεθεί σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Δουβλίνο IV. Όσο για τη χώρα μας, προανήγγειλε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους πόρους για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Υπενθυμίζεται πως στο ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η διαμόρφωση μίας νέας «σθεναρής» πολιτικής στο μεταναστευτικό που θα αντιμετωπίζει την σταθερή αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνεται και κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

  • Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
  • Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
  • Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) -ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.).
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διαδικασία θα γίνει «με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας» ενώ «στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν».
  • Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους».
  • Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

naftemporiki.gr