Απόψεις
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 09:56

Η «ομάδα Ούρσουλα» υπό διαμόρφωση

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εγκρίνει τους 26 υποψήφιους των κρατών-μελών για την Επιτροπή, ει δυνατόν οι περισσότεροι γυναίκες. Μια αριστοτεχνική διαδικασία.
 

Από την έντυπη έκδοση

Deutsche Welle

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εγκρίνει τους 26 υποψήφιους των κρατών-μελών για την Επιτροπή, ει δυνατόν οι περισσότεροι γυναίκες. Μια αριστοτεχνική διαδικασία.

Αυτό που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί αυτές τις ημέρες θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με πλέξιμο δαντέλας. Το δέσιμο και η πλέξη πρέπει να είναι ανθεκτική και σικ, κι αυτό έχει παράδοση στις Βρυξέλλες. Εάν θέλουμε τώρα να μεταφέρουμε αυτήν την εικόνα στην πολιτική, η Φον ντερ Λάιεν «πλέκει» την επόμενη ηγετική ομάδα της Κομισιόν. Ακόμη κρατά πολλές μεμονωμένες κλωστές στα χέρια, τις οποίες θα πρέπει να δέσει σε ένα αριστοτεχνικό σύνολο. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα τα 26 κράτη-μέλη είχαν διορία για να στείλουν τους εκπροσώπους, γυναίκες και άνδρες. Όχι όμως και η Βρετανία λόγω του Brexit. Η Γερμανία εκπροσωπείται από την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν παρακάλεσε τις χώρες να στείλουν τουλάχιστον 13 γυναίκες υποψήφιες. Θέλει να γίνει η πρώτη στην ιστορία πρόεδρος που θα ηγείται Επιτροπής με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών επιτρόπων. Μέχρι στιγμής οι γυναίκες είναι 12. Σε περίπτωση που η Ιταλία, αφού πρώτα ξεπεράσει την πολιτική κρίση, στείλει γυναίκα, θα μπορεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Αλλά θα πρέπει πρώτα να αποδεχθεί όλες τις υποψηφιότητες, κι αυτό έχει γίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις. Έτσι, ενώ η Ε.Ε. στέλνει το «υλικό», η Φον ντερ Λάιεν έχει την ελευθερία να διαλέξει το σχέδιο της δαντέλας. Μπορεί ελεύθερα να διαμορφώνει το περιεχόμενο των καθηκόντων για τους υποψήφιους, όπως εκείνη το θεωρεί καλύτερο. Τα κράτη-μέλη και τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εκδηλώσει τις δικές τους επιθυμίες και θέλουν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της πλέξης. Σχεδόν όλες οι χώρες θέλουν να αποσπάσουν σημαντικούς τομείς δράσης για τους υποψηφίους τους όπως την οικονομία ή το εμπόριο.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου δεν υπάρχει πλέον σαφής πλειοψηφία, θα πρέπει μετά τις ακροάσεις του καθενός από τους υποψηφίους να εγκρίνουν την επιτροπή ως σύνολο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μπορούν να ζητήσουν αλλαγή του ενός ή του άλλου, κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Προς το παρόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαθέτει ένα πλούσιο πολιτικό μίγμα από 9 συντηρητικούς υποψηφίους, 9 σοσιαλδημοκράτες, 5 φιλελευθέρους, έναν από τους πρασίνους και έναν εθνολαϊκιστή. Υπάρχει ήδη ένας σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος, ο Φρανς Τίμερμανς, και η φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Επίσης, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέλουν περισσότερη επιρροή.