Κόσμος
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 12:48

Μαυροβούνιο - Τουλάχιστον 44 νεκροί, 198 τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου

Τουλάχιστον 44 νεκροί -ανάμεσά τους πέντε παιδιά- και 198 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός εκτροχιασμού τρένου χθες στο Μαυροβούνιο, το οποίο έπεσε σε χαράδρα κοντά στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.

Ο οδηγός του τρένου, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, βρίσκεται υπό κράτηση μετά από δικαστική απόφαση, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

«Από τους 198 τραυματίες, οι πενήντα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν 18 πολύ δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις», ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ποντγκόριτσα, Μίοντραγκ Ντζούροβιτς.

Το τρένο προερχόταν από τα βόρεια του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα, με τουλάχιστον 300 επιβάτες. Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Γιουσούφ Καλαμπέροβιτς ανακοίνωσε ότι συμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας για το δυστύχημα, ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας οφείλεται σε δυσλειτουργία των φρένων.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου χθες βράδυ, αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο πένθος και να αναλάβει το κράτος την δαπάνη της κηδείας όλων των θυμάτων.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών του Μαυροβουνίου ¶ντρια Λόμπαρ, καθώς και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων, υπέβαλαν την παραίτησή τους.