Πολιτική
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 16:39

Διαβαλκανική - Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης

Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής.

Η υπογραφή της κοινή διακήρυξης κατέστη δυνατή κάθως χάρη στη δραστηριοποίηση της ελληνικής προεδρίας, γεφυρώθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς ως προς τη μνεία στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (για το καθεστώς του Κοσόβου) και συμπεριλήφθηκαν ορισμένες βασικές αρχές για το ζήτημα του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης δέχθηκε ότι είναι «ένα δύσκολο πρόβλημα» στο οποίο «προστίθεται ακόμη μία δυσκολία με τον θάνατο του προέδρου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα». Όπως είπε, «επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συστάσεις του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Εϊντε, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ομάδα Επαφής και το Συμβούλιο Ασφαλείας και επαναλάβαμε την πεποίθησή μας ότι η λύση πρέπει να προέλθει με ειρηνικά μέσα και να αποκλειστεί οποιαδήποτε μορφή βίας». «Η δημιουργία μιας δημοκρατικής και πολυεθνικής κοινωνίας είναι απαραίτητα για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου», τόνισε ο υπουργός εξωτερικών και προεδρεύων της Συνόδου, προσθέτοντας ότι «ο Αχτισάρι θα έχει ένα δύσκολο έργο και είναι σημαντικό όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να μείνουν εντός της διαδικασίας, να δείξουν την απαιτούμενη ευκαμψία, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύση και να αποφύγουν μονομερείς πράξεις».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Ρουμανίας (άτυπη τρόικα), ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, παρά τον προβληματισμό που υπάρχει μετά τα δημοψηφίσματα «για τον ρυθμό της διεύρυνσης». Στηρίζουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης και την επικαιροποίησή της» γιατί η ευρωπαική προοπτική «αποτελεί καταλύτη για να μεταβληθεί η γειτονιά μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά με ειρήνη, σταθερότητα και δημοκρατία», τόνισε ο προεδρεύων της Συνόδου, επισημαίνοντας πάντως πως «η διεύρυνση συνδέεται με την πλήρωση των κριτηρίων και προαπαιτουμένων για όλες τις υποψήφιες χώρες, ανεξαιρέτως».

Οι δέκα υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ως πρωταρχικούς στόχους την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και υπογράμμισαν ότι «η χρήση βίας η απειλή χρήσης βίας δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Ως ένα από τα μέσα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας υπογράμμισαν την οικονομική συνεργασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια και τις μεταφορές. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά «στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης που υπεγράφη στην Αθήνα τον Οκτώβριο» και συμφώνησαν ότι στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται η βελτίωση των Δέκα «Πανευρωπαϊκών Διαδρόμων», που συμφωνήθηκαν στην Κρήτη και στο Ελσίνκι. Στο σημείο αυτό τονίστηκε επίσης η ανάγκη συντονισμού της προώθησης των υποδομών στις βαλκανικές χώρες με την Ε.Ε..

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας που θα αναλάβει την προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας μετά τον Μάιο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και ότι η περιοχή χρειάζεται μακροπρόθεσμες λύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας, κοινό όραμα οικονομικών σχέσεων, καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, περιβαλλοντική πολιτική και υποδομές στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν, πλήν του υπουργού Εξωτερικών, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρέσβης και συντονιστής της Διαβαλκανικής Δ. Κυπραίος, ο πρέσβης για βαλκανικά θέματα Μιχάλης Χρηστίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.