Η παράσταση «Sutra» του διεθνούς φήμης χορογράφου Σιντί Λαρμπί Τσερκαουί -μία παραγωγή του «Sadler’s Wells London» που έχει παρουσιαστεί σε 33 χώρες, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές- έρχεται για δύο βραδιές στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ [λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα].
Η παράσταση «Sutra» του διεθνούς φήμης χορογράφου Σιντί Λαρμπί Τσερκαουί -μία παραγωγή του «Sadler’s Wells London» που έχει παρουσιαστεί σε 33 χώρες, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές- έρχεται για δύο βραδιές στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ [λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα].
Η βραβευμένη συνεργασία μεταξύ του χορογράφου Τσερκαουί, του εικαστικού Άντονι Γκόρμλεϊ και 19 Σαολίν μοναχών από την Κίνα, έχει παρουσιαστεί μπροστά σε περισσότερους από 250.000 θεατές. Αυτό το εκπληκτικό θέαμα δυναμισμού και σωματικότητας, εξερευνά τη φιλοσοφία και την πίστη που κρύβεται στην παράδοση των Σαολίν, καθώς και τη σχέση του με το Κουνγκ Φου μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.
Με το εντυπωσιακό σκηνικό του Άντονι Γκόρμλεϊ με τα 21 ξύλινα κιβώτια, και τη μουσική του Πολωνού συνθέτη Σιμόν Τζούσκα, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση και παρουσιάζεται ζωντανά, το «Sutra» δεν είναι μόνο ένα ασύγκριτο έργο που έχει κερδίσει τις καρδιές των θεατών, αλλά και μία από τις πλέον εκλεπτυσμένες και καλοδουλεμένες παραγωγές -ένα αληθινό έργο τέχνης.
Ο τίτλος «Sutra» προέρχεται από τη λέξη sutta στα Πάλι -την ιερή γλώσσα των θρησκευτικών κειμένων του Ινδουισμού. Κυριολεκτικά, η λέξη σημαίνει κλωστή ή νήμα, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος αρχαίων και μεσαιωνικών ινδικών κειμένων που απαντώνται στον Ινδουισμό, τον Βουδισμό και τον Ζαϊνισμό, και αποτελούν το σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι πιστοί στη ζωή τους.
Tο Sadler’s Wells είναι ένας διεθνής δημιουργικός Οργανισμός αφιερωμένος στον χορό, σε όλες του τις εκφάνσεις. Με πάνω από τρεις αιώνες θεατρικής κληρονομιάς και ένα πρόγραμμα παραστάσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που εκτυλίσσεται ολόκληρο τον χρόνο, είναι το σημείο όπου οι καλλιτέχνες συναντιούνται για να δημιουργήσουν χορό και να υποδεχθούν όλους και όλες να βιώσουν τον χορό -να συμμετέχουν, να μάθουν, να πειραματιστούν και να εμπνευστούν.
Ο Σιντί Λαρμπί Τσερκαουί, με καταγωγή από την Φλαμανδία και το Μαρόκο, έκανε το ντεμπούτο του το 1999, στο μιούζικαλ του Άντριου Ουέιλ, «Anonymous Society». Έκτοτε, έχει αναπτύξει περισσότερες από 50 χορογραφίες και έχει, μεταξύ άλλων, κερδίσει δύο Βραβεία Olivier, τρία βραβεία Ballet Tanz -ως ο καλύτερος χορογράφος (2008, 2011, 2017) και το Kairos Prize (2009) για το καλλιτεχνικό του όραμα και την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ήταν, επίσης, ο χορογράφος στην ταινία «Άννα Καρένινα»(2012) του Τζο Ράιτ. To 2015, ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας.
Τέλος, ο Βρετανός Άντονι Γκόρμλεϊ είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τα γλυπτά του, τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα τέχνης που διερευνούν τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με τον χώρο. Το έργο του έχει εξελίξει περαιτέρω την τάση της γλυπτικής, από τη δεκαετία του 1960, να θέτει θεμελιώδη ζητήματα όπως τη διάδραση των ανθρώπων με τη φύση και το σύμπαν. Έχοντας αποσπάσει πολλά και σημαντικά βραβεία, φέτος παρουσίασε το «Sight», μία μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης, στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Δήλου, προϊόν σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΝΕΟΝ.
naftemporiki.gr