Πολιτική
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 17:09

Σε ετοιμότητα λόγω παγετού

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Αποκλεισμένα παρέμεναν μέχρι τις 8 το πρωί 293 χωριά. Τη δημιουργία παγετού τις επόμενες ώρες, επισημαίνουν οι ειδικοί και συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Ο διευθύνων συμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε ότι θα χρειασθούν πάνω από τρεις ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Αποκλεισμένα παρέμεναν μέχρι τις 8 το πρωί 293 χωριά http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145641.htm . Τη δημιουργία παγετού τις επόμενες ώρες, επισημαίνουν οι ειδικοί και συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο Μαρτίνο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Με νέα κοινή υπουργική απόφαση απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών μικτού φορτίου άνω του 1,5 τόνου από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 8 π.μ. αύριο (26/01/06), στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης.

Αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, η απαγόρευση αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 12:00 αύριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145760.htm .

Στη βορειοανατολική Αττική, στο επαρχιακό δίκτυο της Πάρνηθας και στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία της Νομαρχίας Αθηνών της ανατολικής Αττικής και του Πειραιά ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται και για τη δυτική Αττική. Κλειστά και αύριο τα Πανεπιστήμια σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και τα ΤΕΙ. Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145661.htm .

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια. Επετράπη ο απόπλους με πλοία κλειστού τύπου για Αργοσαρωνικό. Οι πορθμειακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου, Κυλλήνης - Ζακύνθου, Κυλλήνης - Κεφαλονιάς και Πάτρας - Κεφαλονιάς είναι ανοιχτές, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Ματαιώσεις πτήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145745.htm . Θα εφαρμοστεί και σήμερα το μέτρο της ολονύχτιας λειτουργίας του Μετρό, του ΗΣΑΠ, και του Προαστιακού.

Θερμοκρασίες από - 5 μέχρι και - 20 επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145590.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145624.htm . Πολικές συνθήκες επικρατούν στη Στερεά Ελλάδα αφού στις περισσότερες πόλεις το θερμόμετρο έφτασε μέχρι τους -13 βαθμούς. Σταδιακή ύφεση παρουσιάζουν οι καιρικές συνθήκες στην Δυτική Ελλάδα. Στην Αχαΐα το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αποκλεισμένα εξακολουθούν να παραμένουν 30 χωριά στις περιοχές των Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιαλείας. Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται από το πρωί η κυκλοφορία σε σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο της Λέσβου. Στη Χίο απροσπέλαστος ακόμα και με αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι ο δρόμος από το Αίπος για τη Βόρεια Χίο.

ΔΕΗ: Πάνω από τρεις ημέρες για την αποκατάσταση των βλαβών

H Κεφαλονιά εξακολουθεί να μην έχει ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται από χθες το απόγευμα για την αποκατάσταση των δύο μεγάλων βλαβών στις γραμμές που τροφοδοτούν με ρεύμα το νησί, τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Λευκάδα. Eπίσης, έχουν σταλεί δύο μεγάλες γεννήτριες και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται και άλλοι τεχνικοί στο νησί για την ενίσχυση των υπαρχόντων συνεργείων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145722.htm .

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης δήλωσε πως μετά το μεσημέρι θα έχουν δοθεί προς χρήση 16 με 17 μεγαβάτ που καλύπτουν περίπου το 50% των αναγκών της Κεφαλονιάς σε ενέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Μανιατάκη προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν και η Ιθάκη, ο Βαρνάβας και κάποια χωριά σε Μακεδονία, Καρπενήσι, Αρτα. Εκτός λειτουργίας τέθηκε και υποσταθμός της ΔΕΗ στο εργοστάσιο Αλιβερίου, με συνακόλουθα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε κεντρική Εύβοια, χωριά του Βόλου, της Καρδίτσας και του Καρπενησίου. Ο διευθύνων συμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε επίσης ότι θα χρειασθούν πάνω από τρεις ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών.

Στα ορεινά του νομού Χανίων εστιάζονται, τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και την Κρήτη. Χωρίς ρεύμα είναι οικισμοί στους Λάκκους το Μουστάκο, και το Ανατολικό Σέλινο.

Kυβερνητική

Για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από την πρόσφατη κακοκαιρία συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, σημείωσε ότι το επόμενο 24ωρο που θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και επανάπαυση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε πως θα πρέπει στην Ελλάδα να μάθουμε να ρέπουμε προς το μέτρο και όχι προς την υπερβολή, καθώς όπως ανέφερε, τέτοια γεγονότα όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη με το κλείσιμο του δρόμου συμβαίνουν και αλλού, σημειώνοντας ότι ήταν μια άτυχη στιγμή. «Το εθνικό δίκτυο δεν έκλεισε ούτε μια στιγμή» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι στα Τέμπη υπήρξε πρόβλημα που «δεν οφείλεται σε κακό ή μη έγκαιρο προγραμματισμό» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/25/1145765.htm .

Ο κ. Δημήτρης Σιούφας ζήτησε την κατανόηση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ υπογράμμισε ότι χθες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ και έφθασε τα 3.600 μεγαβάτ, έναντι 3.250 που ήταν η μέγιστη κατανάλωση το καλοκαίρι. Για την εξυπηρέτηση αστέγων και ατόμων που έχουν ανάγκη οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο «197». Εκτακτη βοήθεια για την κάλυψη άμεσων αναγκών των Τσιγγάνων του Ασπρόπυργου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, απέστειλε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τους διένειμε τρόφιμα και ψωμί, για τις επόμενες 4 ημέρες.

Eπαναφορά θέματος επιδόματος θέρμανσης

Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης του δήμου Αγ. Βαρβάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί γι' αυτό το ζήτημα, και ότι ασχολείται με την επικοινωνιακή πολιτική και όχι με τα ουσιαστικά προβλήματα του κόσμου.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας, αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

Το ΚΚΕ ζητά κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και ικανοποιητικό επίδομα θέρμανσης.