Οι πρώτοι άνθρωποι που πραγματοποίησαν κατάδυση στον Τιτανικό εδώ και 14 χρόνια αναφέρουν πως η κατάσταση μέρους του ναυαγίου χειροτερεύει ραγδαία.
Οι πρώτοι άνθρωποι που πραγματοποίησαν κατάδυση στον Τιτανικό εδώ και 14 χρόνια αναφέρουν πως η κατάσταση μέρους του ναυαγίου χειροτερεύει ραγδαία.
Όπως αναφέρει το BBC, στο πλαίσιο πέντε καταδύσεων με βαθυσκάφος, διεθνής εξερευνητική ομάδα διερεύνησε το βυθισμένο υπερωκεάνειο, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό. Αν και τμήματά του βρίσκονται σε πολύ καλύ κατάσταση, κάποια άλλα έχουν χαθεί- με τη χειρότερη φθορά να εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά του τμήματος των αξιωματικών του πλοίου.
Ο ιστορικός Παρκς Στίβενσον είπε ότι κάποια από αυτά που είδε κατά την κατάδυση ήταν «σοκαριστικά».
«Η μπανιέρα του καπετάνιου ήταν ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα των φαν του Τιτανικού- και πλέον δεν υπάρχει» είπε. «Όλο το τμήμα του πληρώματος σε αυτή την πλευρά καταρρέει...και αυτή η φθορά θα συνεχιστεί...ο Τιτανικός επιστρέφει στη φύση».
Τα ισχυρά ρεύματα, η διάβρωση από το αλάτι και βακτήρια που τρώνε μέταλλο είναι οι μεγάλοι «εχθροί» του ναυαγίου, που βρίσκεται στον βυθό πάνω από έναν αιώνα, σε απόσταση περίπου 600 χλμ από τη Νέα Γη στον Καναδά. Το υπερωκεάνειο, ως γνωστό, ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, ωστόσο προσέκρουσε σε παγόβουνο κατά το παρθενικό του ταξίδι, από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και πλήρωμα βρήκαν τον θάνατο 1.500.
Την αποστολή στον Τιτανικό πραγματοποίησε η ίδια ομάδα που πρόσφατα καταδύθηκε στην Τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό. Οι καταδύσεις έγιναν με ένα βαθυσκάφος μήκους 4,6 μέτρων και ύψους 3,7 μέτρων, το DSV Limiting Factor, της αμερικανικής Triton Submarines. Όπως αναφέρει το Live Science, της ομάδας ηγείται ο Βίκτορ Βέσκοβο.
Οι καταδύσεις βιντεοσκοπήθηκαν από την Atlantic Productions για τους σκοπούς επερχόμενου ντοκιμαντέρ. Πέρα από τα βίντεο, οι επιστήμονες της αποστολής μελετούν και τα πλάσματα που ζουν στο ναυάγιο, καθώς, παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το σκοτάδι και την τεράστια πίεση, η ζωή ανθεί στον Τιτανικό- κάτι που, σύμφωνα με την Κλερ Φιτζσίμονς του Newcastle University, μια εκ των επιστημόνων της αποστολής, αποτελεί παράγονται που συμβάλλει στη φθορά του σκάφους.
«Υπάρχουν μικρόβια στο ναυάγιο που τρώνε το σίδερο του ναυαγίου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δημιουργούνται έτσι ιδιαίτερα ευπαθείς δομές, που καταρρέουν σε σκόνη εάν τις πειράξει κάτι.
Οι επιστήμονες μελετούν πώς διαφορετικά είδη μετάλλου διαβρώνονται στα βάθη του Ατλαντικού, για να αξιολογήσουν πόσος χρόνος απομένει στον Τιτανικό.
Το ναυάγιο, που είναι σπασμένο σε δύο κομμάτια, είχε πρωτοανακαλυφθεί το 1985.