Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις πραγματικές τους ανάγκες σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, γράφει η Ρίτσα Οικονόμου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ρίτσας Οικονόμου,
Head of Business Operations της Ηellas ΕΑΡ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις πραγματικές τους ανάγκες σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.
Η έρευνα διενεργείται από την εταιρία Hellas EAP τα τελευταία περίπου 5 χρόνια, σε συνολικά 61 ελληνικές ή/και πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα και ορισμένες και στην Κύπρο.
Βάσει των σχετικών στοιχείων, στις γενικές κατηγορίες πρωτοστατούν τα οικογενειακά προβλήματα με ποσοστό 43%, στη δεύτερη θέση έρχονται τα εργασιακά με ποσοστό 29% και τελευταία τα προσωπικά με ποσοστό 28%. Αναλυτικότερα, τα συγκεκριμένα θέματα ανά κατηγορία είναι τα παρακάτω:
Οικογενειακά:
Εργασιακά:
Προσωπικά:
Το συνολικό δείγμα της έρευνας είναι περίπου 7.000 κλήσεις. Το 68% των κλήσεων έγινε από γυναίκες και το υπόλοιπο 32% από άνδρες. Το μεγαλύτερο μέρος των καλούντων ηλικιακά ανήκουν στις δεκαετίες 30-40 και 41-50 ετών.
Η καταγραφή των στοιχείων έγινε μέσω της υπηρεσίας της 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρείες/πελάτες της, και συμπεριλαμβάνει και διαθέσιμα δεδομένα από το 1ο εξάμηνο του 2019.
Οι κλήσεις στην 24/7 Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης γίνονται ανώνυμα και εμπιστευτικά.
Η πρόσβαση των εργαζομένων σε αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μια διαδεδομένη διεθνή πρακτική, που σε πολλές χώρες έχει θεσμοθετηθεί από το ίδιο το κράτος. Προσφέρεται δωρεάν από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους, ως ένα μέσο διαχείρισης του στρες, ενίσχυσης της ψυχικής υγείας και της ευεξίας (wellbeing) και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους.
Μέσω της ενδυνάμωσης των ανθρώπων τους, οι οργανισμοί στοχεύουν στη δημιουργία ενός υγιούς, παραγωγικού και βιώσιμου Ανθρώπινου Δυναμικού που θα συμβάλλει διαχρονικά στην επίτευξη του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης και στην ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους.