Κόσμος
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 12:45

Δανία: «Έκπληκτα» τα Ανάκτορα για την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

Την έκπληξή τους για την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Δανία τον επόμενο μήνα εξέφρασαν τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας

Την έκπληξή τους για την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Δανία τον επόμενο μήνα εξέφρασαν τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας. «Ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε γι' αυτό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας DR η διευθύντρια επικοινωνίας των Ανακτόρων, Λιν Μπάλεμπι.

Τα Ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση στις 31 Ιουλίου η οποία ανέφερε ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη στη Δανία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του η χώρα του να αγοράσει τη Γροιλανδία. 

Ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Δανία έπειτα από πρόσκληση της βασίλισσας Μαργκρέτε Β' και να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Φρεντέριξεν. Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και στις επαφές αναμενόταν να συζητηθούν θέματα που αφορούν την Αρκτική. 

Η πρωθυπουργός Φρεντέριξεν επισκέφθηκε τη Γροιλανδία το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του ημι-αυτόνομου εδάφους Κιμ Κίλσεν. Η Φρεντέριξεν αποκάλεσε την ιδέα του Λευκού Οίκου να αγοράσει το νησί στην Αρκτική «παράλογη» διαμηνύοντας ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται», αλλά υπογραμμίζοντας παράλληά ότι «οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA