Κόσμος
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 11:58

Ερντογάν: Είμαστε βήμα μπροστά, επειδή η άλλη πλευρά πηγαίνει σημειωτόν

Η τουρκική πλευρά «είναι ένα βήμα μπροστά, επειδή η άλλη πλευρά πηγαίνει σημειωτόν», σημείωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις νέες τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της ¶γκυρας κατά την αναχώρησή του για το Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία των συνομιλιών με τον γ.γ. του ΟΗΕ στο Νταβός, πριν από το δημοψήφισμα του 2004» και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή η απόσταση μεγαλώνει, επειδή η άλλη πλευρά πηγαίνει σημειωτόν». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «με το νέο σχέδιο δράσης, η διαφορά αυτή πήρε διαστάσεις».

Αναφερόμενος στις διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα πρωτοβουλία της ¶γκυρας, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται η διεθνής υποστήριξη, είτε από την Ε.Ε., είτε από τις ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ο κ. Ερντογάν σχολίασε: «Εμείς κάνουμε θετικά βήματα και περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει και αυτή βήματα θετικά». Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης».

Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξάλλου, «θετική και αποδοτική» τη συνομιλία που είχε λίγη ώρα πριν από την αναχώρησή του, με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.