Πολιτική
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 10:04

Το παρασκήνιο πίσω από τις φλόγες της Εύβοιας

Μία άτυπη αλλά πολύ σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο την πυρκαγιά στην Εύβοια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν και τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν δημόσιους διαπληκτισμούς την ώρα της μάχης που δίνουν οι πυροσβέστες.  

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
 

Μία άτυπη αλλά πολύ σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο την πυρκαγιά στην Εύβοια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν και τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν δημόσιους διαπληκτισμούς την ώρα της μάχης που δίνουν οι πυροσβέστες.  

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα και η επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καταστούν εμφανείς στην κοινή γνώμη που παρακολουθεί. – χωρίς να αναδεικνύονται - οι διαφορές ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν ότι δεν πήγε στο Κέντρο Επιχειρήσεων για να συντονίσει, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα των ειδικών, αλλά για να δείξει ότι στην κρίσιμη αυτή ώρα βρίσκεται στο πλευρό αυτών που δίνουν τη μάχη. Έκανε σύντομη δήλωση μόνο γι αυτό το θέμα, ενώ δεν υπήρξαν κάμερες και πολύ περισσότερο ζωντανή σύνδεση των συσκέψεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπως έγινε τη νύκτα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ και η ενημέρωση από τους υπευθύνους έγινε χωρίς κάμερες.  

Την ίδια στιγμή, έχει δοθεί εντολή ώστε η ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς είναι επίσημη, συνεχής και αναλυτική, ενώ κάθε φορά που στα ΜΜΕ εμφανίζεται κάποιος κάτοικος να επισημαίνει κάτι στραβό ή να διαμαρτύρεται έντονα, υπάρχει κινητοποίηση ώστε να δίνεται απάντηση. π.χ., Όταν χθες κάτοικος της Βοιωτίας διαμαρτυρήθηκε στον αέρα ραδιοφώνου ότι τα εναέρια μέσα έπαψαν να πετούν για να σβήσουν την πυρκαγιά που ήταν εξέλιξη στο χωριό του, υπήρξε άμεση απάντηση ότι δύο ελικόπτερα έμεναν στην περιοχή του, αλλά τα υπόλοιπα εναέρια μέσα έπρεπε να πάνε στην πυρκαγιά της κεντρικής Εύβοιας.

Με όλα αυτά και κυρίως με την κεντρική θέση ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης και των δυνάμεων που επιχειρούν είναι να μην υπάρξει ούτε μία ανθρώπινη απώλεια που έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Χρυσοχοίδη, τους εκπροσώπους Τύπου της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κλπ, η κυβέρνηση συνειδητά επιχειρεί – ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρει -  να αντιπαραβάλλει τους πολιτικούς και επιχειρησιακούς χειρισμούς του σήμερα με τους πολιτικούς και επιχειρησιακούς χειρισμούς στο Μάτι. Γνωρίζει άλλωστε – αν δεν το επιδιώξει κιόλας – ότι μόλις σβήσουν οι φλόγες στην Εύβοια, η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει αυθαίρετες ή βάσιμες συγκρίσεις και επιχειρεί από τώρα να την καθοδηγήσει.

Αντιληπτή είναι επίσης η προσπάθεια της κυβέρνησης να κινηθεί πιο άμεσα, πιο «επαγγελματικά» και πιο θεσμικά από το παρελθόν.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού «rescEU», μέσω του οποίου έφτασαν ήδη δύο καναντέρ από την Ιταλία και αναμένεται να καταφτάσουν σήμερα ακόμη δύο από την Κροατία, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, θα ενημερωθεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση και θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα όταν ήδη ανεπισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μέσα από τα social media άρχισαν να δημιουργούν θόρυβο ότι «η Εύβοια καίγεται και ο πρωθυπουργός κάνει τα μπάνια του», όπως το έκαναν και για τον Κώστα Μπακογιάννη που από χθες βρίσκεται και εκείνος στα Ψαχνά.

 Ήδη άλλωστε, φανατικοί λογαριασμοί που πρόσκεινται και υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε facebook και twitter, επώνυμοι ή ανώνυμοι, εγκαλούν πολίτες και ΜΜΕ ότι τώρα έχουν ηπιότερη στάση ενώ στο Μάτι ήταν υπερβολικά επικριτικοί με την προηγούμενη κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα. Σκοπίμως προσπερνούν το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή άναψε η φωτιά στο Μάτι, αλλά για τους πολιτικούς και επιχειρησιακούς χειρισμούς της, την προσπάθειά της να πείσει ότι δήθεν κάποιο κρυφό σχέδιο υπήρχε και κυρίως για το γεγονός ότι τις πρώτες ώρες προσπαθούσε να αποκρύψει την ύπαρξη νεκρών που δυστυχώς έφτασαν τους 102. Επισήμως, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής και χαμηλούς τόνους, επικεντρώνοντας μόνο στην μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Υπερβολές βεβαίως υπήρξαν και από την πλευρά των επώνυμων και ανώνυμων λογαριασμών στα social media που πρόσκεινται και υποστηρίζουν τη ΝΔ, καθώς αρκετοί έγραψαν ότι δήθεν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να υπάρξει νεκρός ή νεκροί για να πανηγυρίσουν και να «βγουν από πάνω» για το Μάτι κλπ.