Έντονη αντιπαράθεση που θα συνεχιστεί και μετά το δεκαήμερο των διακοπών, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ορισμό του Κωνσταντίνου Ζούλα, στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, στη θέση του προέδρου στην ΕΡΤ.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Έντονη αντιπαράθεση που θα συνεχιστεί και μετά το δεκαήμερο των διακοπών, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ορισμό του Κωνσταντίνου Ζούλα, στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, στη θέση του προέδρου στην ΕΡΤ.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η νέα εξέλιξη είναι ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έστειλε επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με την οποία καταγγέλλει ενέργειες της κυβέρνησης που – όπως αναφέρει – πλήττουν το κράτος δικαίου, το κύρος των θεσμών και την ανεξαρτησία των αρχών στην Ελλάδα.
Η επιστολή Δραγασάκη εστάλη αμέσως μετά την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για την απομάκρυνση τεσσάρων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, περιλαμβανομένης της προέδρου Βασιλικής Θάνου και - όπως λέγεται από την Κουμουνδούρου – αποτελεί απάντηση στην κίνηση του Πρωθυπουργού να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στην κ. Βεστάγκερ πριν από λίγες ημέρες και να την ενημερώσει για τις αποφάσεις του αλλά και τι οδήγησε σε αυτές, σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως όλα δείχνουν, το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Η εμπλοκή της Ευρωπαίας Επιτρόπου θα προκαλέσει εξελίξεις, είτε υπάρξει επίσημη απάντηση Βεστάγκερ στην επιστολή Δραγασάκη, είτε όχι, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό ποια στάση τήρησε η Ευρωπαία Επίτροπος σε όσα άκουσε στο τηλέφωνο από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ατύπως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για «πρακτικές Όρμπαν», ενώ από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν για την απόφαση να απομακρυνθεί η κ. Θάνου και τρία μέλη τη Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι απολύτως επαρκείς «καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε μετατραπεί σε όργανο της προηγούμενης κυβέρνησης και οι τωρινές αποφάσεις έχουν στόχο την αποκατάσταση της ανεξάρτητης λειτουργίας της».
Στο στόχαστρο και ο Κ. Ζούλας
Υπόθεση που θα έχει συνέχεια στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι και ο ορισμός του Κωνσταντίνου Ζούλα, μέχρι χθες διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και από το 2017 διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιλογή που θα αποκομματικοποιήσει την ΕΡΤ και θα της δώσει ξανά χαρακτήρα δημόσιας τηλεόρασης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επί των ημερών του είχε καταντήσει την ΕΡΤ κομματικό υποχείριο. Ανεπισήμως, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η διαδρομή του κ. Ζούλα στο χώρο της δημοσιογραφίας επί 25 χρόνια δεν δικαιολογούν τον θόρυβο που προσπαθεί να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «κομματικής επιλογής». Υπενθυμίζουν ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ορίσει ως διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. το 2017 ήταν ένα άνοιγμα του προέδρου της Ν.Δ. σε στελέχη εκτός Ν.Δ. και υποστηρίζουν ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον φόβο της Κουμουνδούρου ότι Ζούλας και Γαμπρίτσος, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, θα πετύχουν να δώσουν στην ΕΡΤ δημόσιο χαρακτήρα και ακομμάτιστο προφίλ, αποκαθιστώντας το κύρος της που καταρρακώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου ωστόσο κάνουν λόγο για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους παντού ώστε να ελέγξει το κράτος και την ενημέρωση. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται να φέρει το θέμα Ζούλα στη Βουλή, ώστε να αναγκάσει και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, παραπέμποντας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την τοποθέτηση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.