Πολιτική
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 08:16

Όλα προμηνύουν πολιτικό «καύσωνα» το φθινόπωρο

Για το φθινόπωρο των συγκρούσεων ετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς μια σειρά... εύφλεκτων θεμάτων αναζητούν λύση. Οι καλοκαιρινές συνεδριάσεις της Ολομέλειας προσέφεραν την εύκαιρα για ένα πολιτικό «ζέσταμα» και από τον Σεπτέμβριο ακολουθεί ο δεύτερος γύρος. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Για το φθινόπωρο των συγκρούσεων ετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς μια σειρά... εύφλεκτων θεμάτων αναζητούν λύση. Οι καλοκαιρινές συνεδριάσεις της Ολομέλειας προσέφεραν την εύκαιρα για ένα πολιτικό «ζέσταμα» και από τον Σεπτέμβριο ακολουθεί ο δεύτερος γύρος. 

Η πρώτη μάχη θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας και έχουν ήδη κλειδώσει τα επόμενα νομοσχέδια. Το «νήμα» έκοψε τον Ιούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο έπεται συνέχεια. 

Η επιστροφή στη Βουλή μετά το σύντομο διάλειμμα του καλοκαιριού θα συνοδευτεί από την κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Στόχος είναι να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε ένα φιλοαναπτυξιακό πακέτο με μεταρρυθμιστικό πρόσημο για να εκκινήσει τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα θέματα αυτά θα κυριαρχήσουν και στα ταξίδια που θα κάνει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βερολίνο, η Ολλανδία και η Γαλλία. 

Το οικονομικό «παζλ» της κυβέρνησης συμπληρώνεται από ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι βασικές «γαλάζιες» προεκλογικές δεσμεύσεις, με το βάρος να πέφτει στη στήριξη της μεσαίας τάξης. 

Σημειώνεται πως στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (η αρχή έγινε με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο), η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και η χορήγηση κινήτρων στην οικοδομική δραστηριότητα. Μια σαφή εικόνα για τις κυβερνητικές προτεραιότητες θα δοθεί ως είθισται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Καθημερινότητα
Η δεύτερη μάχη αφορά το πεδίο της καθημερινότητας, με «πρωταγωνιστές» τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας. Μέσα στο φθινόπωρο τα πρώτα νομοσχέδια θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή και ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι βασικές διατάξεις τους. 

Στο υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ασφαλιστικές διατάξεις, με το βάρος να πέφτει στην τροποποίηση επίμαχων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (κυρίως όσων σχετίζονται με τα ποσοστά αναπλήρωσης). Επίσης έρχεται και ο «ψηφιακός» συνδικαλιστικός νόμος και στο τραπέζι μεταξύ άλλων είναι και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες. 

Πάντως, πρεμιέρα στη Βουλή μετά το σύντομο διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου θα γίνει με το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «πληρώνουμε περίπου 5.500 ευρώ την ημέρα γιατί δεν έχουμε συμμορφωθεί εδώ και έναν χρόνο. Έχει δοθεί οδηγία και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τις ολιγοήμερες διακοπές». 

Σύνταγμα
Η τρίτη μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα δοθεί στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόκειται για ένα θέμα που προσφέρεται για  ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες, προκειμένου να συμπληρωθεί ο… μαγικός αριθμός 180. 

Με βάση το Σύνταγμα όσα άρθρα «πέρασαν» από την προηγούμενη Βουλή με τουλάχιστον 180 ψήφους αναθεωρούνται με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 ψήφους πρέπει τώρα να υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 180 βουλευτές. Με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία έχει 158 βουλευτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των 22 βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής. 

Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της Ολομέλειας -για το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό- οι τόνοι ανέβηκαν. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν μετωπικά για μια σειρά θεμάτων, δίνοντας μια εικόνα της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει το φθινόπωρο. 

Ο εκλογικός νόμος
Η... μητέρα των μαχών θα δοθεί πάντως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση έχει πει πως θα αλλάξει την απλή αναλογική, κάτι που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της τροποποίησης του ισχύοντος πλαισίου τάσσεται και το Κίνημα Αλλαγής. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς δυσανάλογο μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Τα φώτα δεν πέφτουν μόνο στην πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά και στο πότε θα εφαρμοστεί. Σήμερα προβλέπεται πως αν δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι ο νέος νόμος εφαρμόζεται από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, υπάρχει μια συζήτηση αν η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου (54) θα άνοιγε τον δρόμο για την άμεση εφαρμογή. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια συζήτηση αποτελεί... κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ.