Κόσμος
Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 15:30

Κυπριακό: «Η καλύτερη ομάδα που υπήρξε ποτέ»

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό κέντρισε το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, που διακρίνει και στις δύο πλευρές βούληση για λύση. Σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι τη σκιά της στις συνομιλίες ρίχνει η στάση της Τουρκίας και εδικά οι προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αναλυτικό άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή:

«Υπήρξαν τόσες άκαρπες προσπάθειες επανένωσης, τόσες αποτυχημένες σύνοδοι κορυφής, ειρηνευτικά σχέδια τα οποία απορρίφθηκαν που χάνει κανείς το λογαριασμό. Τώρα οι δυο πολιτικοί καλούνται να ξαναπροσπαθήσουν και μπορεί να πει κανείς ότι ίσως είναι η καλύτερη ομάδα που υπήρξε ποτέ. Δυστυχώς όμως αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία. Πολλά εξαρτώνται κυρίως από τον Ακιντζί. Μπορεί και οι δυο να θεωρούνται υποστηρικτές της ειρήνης αλλά η θέση του Ακιντζί είναι πολύ πιο δύσκολη. Ο Αναστασιάδης εκπροσωπεί μια χώρα της ΕΕ, ο συνομιλής του όμως ένα κράτος το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει αφού αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη σταδιοδρομία του τουρκοκύπριου πολιτικού και σχολιάζει ότι σε πολλές περιπτώσεις ακολούθησε το δρόμο της συμφιλίωσης και αντιστάθηκε στην τουρκική κυβέρνηση.

«Και τώρα η Άγκυρα του δημιουργεί και πάλι προβλήματα. Η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου. Το ίδιο κάνουν και οι Ελληνοκύπριοι που αισθάνονται ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους και δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν με την απέναντι πλευρά. Η ΕΕ θεωρεί ότι οι Τούρκοι είναι οι προβοκάτορες. Ο Ακιντζί προσπαθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, ανάμεσα στις δυο πλευρές, να κάνει ό,τι καλύτερο. Πρότεινε μια κοινή επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το περίπλοκο ζήτημα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αμέσως».

Το άρθρο καταλήγει με το παρακάτω σχόλιο: «Μετά τη συνάντηση, ο έλληνας συνομιλητής ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει ‘καλή θέληση'. Δεν χρειάστηκε να ζητήσει το ίδιο και από τον Ακιντζί. Αυτός την διαθέτει».

Η διαμάχη για το φυσικό αέριο επισκιάζει τις συνομιλίες

Για το ίδιο θέμα έγραψε το περιοδικό Spiegelστην ιστοσελίδα του: «[…] Η συνάντηση επισκιάζεται από μια διαμάχη για πρώτες ύλες. Αφού το 2011 βρέθηκε στα ανοιχτά των ακτών φυσικό αέριο, η κυπριακή κυβέρνηση μοίραζε άδειες. Ωστόσο το βόρειο τμήμα και η Τουρκία ήγειραν επίσης αξιώσεις. Στο μεταξύ η Τουρκία έχει τοποθετήσει τρία πλοία για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Η ΕΕ χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή παράνομη. Η διαμάχη κλιμακώνεται όλο και περισσότερο και θα μπορούσε να επιλυθεί μάλλον μόνο μέσω μιας επανένωσης. Ταυτόχρονα όμως καθιστά μια τέτοια επανένωση πιο απίθανη».