Κόσμος
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 18:21

Στον Κ. Ανάν οι θέσεις Παπαδόπουλου για τις τουρκικές προτάσεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι απέστειλε χθες τις θέσεις του προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε απάντηση των προτάσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τουρκία.

Όπως διευκρίνισε, η επιστολή του γ.γ. του ΟΗΕ, η οποία διαβιβάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2005, δεν έχει καμία σχέση με τις τουρκικές προτάσεις.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από την κίνηση των ΗΠΑ να χαιρετίσουν την πρόταση της Τουρκίας για το νέο «σχέδιο δράσης» στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην ¶γκυρα σχολίασε ότι «πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανανέωση των προσπαθειών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την κατάληξη σε μία ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό». «Η τουρκική πρόταση θα μπορούσε να θεραπεύσει τον παραμερισμό των Τουρκοκυπρίων και να αποτελέσει έδαφος για την επανένωση στο μέλλον», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο.

Εν τω μεταξύ σήμερα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μελετήσει τις νέες προτάσεις της ¶γκυρας, ωστόσο όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Μαρί Οκάμπ, δεν έφτασε στο σημείο να δεσμευτεί για νέες συνομιλίες.

Ο κ. Ανάν «έχει αναλάβει να μελετήσει το σχέδιο, να συμβουλευτεί τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και θα επικοινωνήσει με τον (τούρκο) πρωθυπουργό για να ορίσει το επόμενο βήμα», δήλωσε η εκπρόσωπος

Πηγή ΑΠΕ, Reuters