Κόσμος
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 16:43

Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει νέα απαγόρευση στην καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/30/1147678.htm , παρά την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρθεί στην Ελλάδα η απαγόρευση μεταλλαγμένων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Greenpeace, η νέα απαγόρευση από τις ελληνικές αρχές αφορά τις ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Μονσάντο, καθώς και 14 νέες ποικιλίες τις οποίες -σύμφωνα με την οργάνωση- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε κρυφά στον ευρωπαϊκό κατάλογο, στις 30 Δεκεμβρίου, χωρίς να ενημερώσει το κοινό.

«H Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει άκαμπτη στη θέση της να προστατέψει το ελληνικό περιβάλλον και την γεωργία και καταδικάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις αποφάσεις για τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η Επιτροπή θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας για δημοκρατία και να σταματήσει να κάνει την βρώμικη δουλειά των αμερικάνικων βιομηχανιών βιοτεχνολογίας», υπογραμμίζει η Greenpeace.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 απαγορεύσεις μεταλλαγμένων προϊόντων που έχουν επιτραπεί από την Επιτροπή, από επτά κράτη μέλη.