Κλιμακώνεται ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά την προχθεσινοβραδινή απόφαση της Ουάσιγκτον να κατατάξει την Κίνα στις χώρες που χειραγωγούν το νόμισμά τους.Η απόφαση αυτή δεν είναι παρά η εκπλήρωση μιας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ. «Η Κίνα σκοπεύει να συνεχίσει να παίρνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία αποσπά από τις ΗΠΑ με άδικες εμπορικές πρακτικές και νομισματική χειραγώγηση. Θα έπρεπε να την είχαμε σταματήσει πολλά χρόνια πριν!» είχε δηλώσει προεκλογικά μέσω του προσφιλούς του Twitter ο Τραμπ, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Κλιμακώνεται ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά την προχθεσινοβραδινή απόφαση της Ουάσιγκτον να κατατάξει την Κίνα στις χώρες που χειραγωγούν το νόμισμά τους.
Η απόφαση αυτή δεν είναι παρά η εκπλήρωση μιας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ. «Η Κίνα σκοπεύει να συνεχίσει να παίρνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία αποσπά από τις ΗΠΑ με άδικες εμπορικές πρακτικές και νομισματική χειραγώγηση. Θα έπρεπε να την είχαμε σταματήσει πολλά χρόνια πριν!» είχε δηλώσει προεκλογικά μέσω του προσφιλούς του Twitter ο Τραμπ.
Η υποτίμηση του γιουάν, με ανοχή -κατά τα φαινόμενα- της κυβέρνησης του Πεκίνου, απειλεί να παρασύρει τον πλανήτη σε έναν πόλεμο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. Ήδη η Ιαπωνία παραπονιέται για την τάση υπέρμετρης ισχυροποίησης του γιεν, στο οποίο στρέφονται κεφάλαια θεωρώντας το ασφαλές καταφύγιο, καθώς πληθαίνουν οι νομισματικές αναταράξεις.
Ο ίδιος ο Τραμπ πιέζει τη Fed να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, προσβλέποντας περισσότερο σε αποδυνάμωση του δολαρίου, παρά στη δημιουργία συνθηκών φθηνού δανεισμού για τόνωση της οικονομίας. Σχολιάζοντας τη Δευτέρα τη μεγάλη πτώση του γιουάν, ο Αμερικανός πρόεδρος «τιτίβισε»: «Η Κίνα έριξε την αξία του νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό λέγεται “νομισματική χειραγώγηση”. Το ακούς Federal Reserve;»
Η εμπορική και νομισματική σύγκρουση Ουάσιγκτον-Πεκίνου δεν φαίνεται να εκτονώνεται σύντομα. Σε υπόμνημά της η Goldman Sachs επισημαίνει πως δεν αναμένει πλέον οι ΗΠΑ και η Κίνα να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
Το χειρότερο είναι ότι η κλιμάκωση της εμπορικής και νομισματικής αντιπαράθεσης με την Κίνα συνοδεύεται και από αντίστοιχα παιχνίδια... πολέμου. Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων του 1987, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωνε πως η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς πυραύλους στον Ειρηνικό με στόχο την Κίνα.
Φυσικά το Πεκίνο ανταπάντησε προειδοποιώντας για αντίμετρα, καλώντας παράλληλα «τις γειτονικές μας χώρες να δείξουν σύνεση και να μην επιτρέψουν την αμερικανική ανάπτυξη μέσου βεληνεκούς πυραύλων στο έδαφός τους». Επικίνδυνη κλιμάκωση από όλες τις πλευρές.