Πολιτιστικά
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 09:32

«Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού», σε Αθήνα και Λονδίνο

Το αστυνομικό θρίλερ της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού», μετά τις εξαιρετικές κριτικές που γνώρισε στην πρώτη του παρουσίαση την περασμένη άνοιξη, επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στην ατμοσφαιρική αυλή του Ασύλου Ανιάτων, ετοιμάζοντας αποσκευές για να παρουσιαστεί στις 14 Οκτωβρίου στο Λονδίνο

Το αστυνομικό θρίλερ της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού», μετά τις εξαιρετικές κριτικές και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού που γνώρισε στην πρώτη του παρουσίαση την περασμένη άνοιξη, επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στην ατμοσφαιρική αυλή του Ασύλου Ανιάτων (Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη) και μόνο για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις επί ελληνικού εδάφους, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζοντας αποσκευές για να παρουσιαστεί στις 14 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, στο University of Roehampton.

Η παράσταση βασίζεται σε δεκαετή έρευνα πάνω σε πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποιεί τη συγγραφική φόρμα της μυθοπλασίας και του αστυνομικού θρίλερ για να εξιστορήσει τα ευρήματά της. Μια σειρά από φόνους στο σήμερα, οι οποίοι ερμηνεύονται αποκλειστικά με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, καθώς όλα τα στοιχεία για την εξιχνίασή τους βρίσκονται εκεί.

Η ιστορία του έργου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που χάραξαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910 και τα οποία έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και πλειστηριασμούς παλαιών βιβλίων. 

Γεγονότα όπως η μνημειώδης αυτοκτονία του έφιππου ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου στη θάλασσα του Σκαραμαγκά για τα μάτια της μποέμισσας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και η τελετουργική σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη, τη μυστηριώδη μεσαιωνική προέλευση της οικογένειάς του και τους κωδικοποιημένους αποκρυφιστικούς συμβολισμούς που εντοπίζονται στα γραπτά του -τα οποία υπέγραφε ζωγραφίζοντας έναν λαγό.

Η επιλογή των χώρων που πραγματοποιείται η παράσταση σχετίζεται ιστορικά με την παράξενη και ξακουστή οικογένεια Ροδοκανάκη:

- το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί την τελευταία αθηναϊκή οικία της οικογένειας Ροδοκανάκη έως και το 1901, χρονιά όπου το οίκημα της Αγίας Ζώνης θα περάσει στα χέρια του Ασύλου,

- το Λονδίνο είναι ο τόπος όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (1635 – 1685) και εργάστηκε ως ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β΄, συνεισφέροντας και στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην πανούκλα.

Η παράσταση πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την ευγενική παραχώρηση του προαύλιου χώρου από το Άσυλο Ανιάτων και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη, κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης, σκηνογραφία - κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου, φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση, μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης, φωτογραφίες παράστασης: Σταύρος Χαμπάκης, φωτογραφίες promo: Θάνος Χόνδρος, βίντεο: Μιχαήλ Μαυρομούστακος, βοηθός σκηνοθέτη:  Νατάσα Πετροπούλου, παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018), Κώστας Νικούλι.

Ομαδική εικαστική έκθεση

Παράλληλα, με αφορμή την παράσταση, στον χώρο του Ασύλου Ανιάτων παρουσιάζεται ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί το πολύ ξανθό…» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μεταξύ άλλων οι: Γιάγκος Ανδρεάδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Νίκος Βατόπουλος, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Έλενα Κυρκιλή, Δήμητρα Λιάκουρα, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Περικλής Πραβήτας, Γιώργος Τσόπανος, Άννα Χαρακτίνου, Θάνος Χόνδρος, Βιργινία Φιλιππούση και Γιώργος Φλωράκης.

Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

[email protected]