Πολιτική
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 17:52

Α. Ανδρεουλάκος: Αναληθή τα περί απολύσεων εργαζομένων στα ΚΕΠ

Διευκρινίσεις για το θέμα των συμβασιούχων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μετά την προκήρυξη μόνιμων θέσεων στα ΚΕΠ, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρεουλάκος, ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων στα ΚΕΠ σήμερα ανέρχεται σε 3.026. Με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) (ΦΕΚ 10Β΄/10-01-2006) συστήνονται 2.588 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΠ των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Παρ’ όλο που η σύσταση των θέσεων έγινε με βάση το κριτήριο της παραγωγικότητας, όπως επισημαίνεται, η βαρύτητα του εν λόγω κριτηρίου για τα ΚΕΠ απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι για τα ΚΕΠ των αστικών και ημιαστικών κέντρων. Κατά συνέπεια συστήθηκαν θέσεις σε ΚΕΠ μολονότι δεν εδικαιολογούντο από την παραγωγικότητά τους και τούτο διότι ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους (νησιωτική, ακριτική, ορεινή περιοχή κ.α.) Εάν η σύσταση των μόνιμων θέσεων γινόταν αποκλειστικά με βάση το κριτήριο της παραγωγικότητας, σημειώνει ο υφυπουγός, έπρεπε να συσταθούν πολύ λιγότερες θέσεις και να κλείσουν αρκετά ΚΕΠ.

Από τις συσταθείσες θέσεις (2.588) προκηρύσσονται -σε πρώτη φάση- 2.055 θέσεις, δηλαδή όσες αντιστοιχούν σε απασχολούμενους οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει έως 28/2/2006 τουλάχιστον 24 μήνες απασχόλησης με συμβάσεις έργου στα ΚΕΠ. Το 5% των προκηρυχθεισών θέσεων εμπίπτουν στις προστατευόμενες κατηγορίες που προβλέπει ο 2643/1998, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι θέσεις αυτές ανέρχονται σε 103 και θα προκηρυχθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου από τον Ο.Α.Ε.Δ. και για αυτές τις θέσεις το κριτήριο συμμετοχής θα είναι προϋπηρεσία σε ΚΕΠ 18 μηνών τουλάχιστον.

Όπως διευκρινίζεται, προκηρύσσονται μόνο οι «ώριμες» θέσεις (2055-103=1.952), και όχι όλες όσες προβλέπονται στις ΚΥΑ σύστασης (2.588), αφενός διότι θα αποκλείονταν όσοι συμβασιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει 18 μήνες προϋπηρεσίας στα ΚΕΠ και αφετέρου διότι θα χάνονταν σημαντικοί πόροι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», δεδομένου ότι τα ΚΕΠ για τους πρώτους 24 μήνες λειτουργίας τους χρηματοδοτούνται κατά 75% από κοινοτικούς πόρους ως πιλοτικό προγράμμα.

Κατά συνέπεια –υπογραμμίζεται- είναι παντελώς αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι απολύονται 1.000 από τους 3.000 εργαζομένους στα ΚΕΠ, δεδομένου ότι οι θέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε συμβασιούχους με διάρκεια απασχόλησης μικρότερη των 24 μηνών, θα προκηρυχθούν σε δεύτερη φάση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, σε όποιο ΚΕΠ δεν προκηρύσσονται όλες οι συσταθείσες μόνιμες θέσεις, θέμα απώλειας απασχόλησης θα προκύψει μόνο όταν θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση.

Όπως υπογραμμίζεται, συνολικά, 2.463 συμβασιούχοι θα διεκδικήσουν 1.952 προκηρυχθείσες θέσεις. Επικουρικά και μόνο, όπου τυχόν δεν θα καλυφθούν οι θέσεις από τους 2.463 προϋπηρεσίας 24 μηνών, θα καλυφθούν από αυτούς που έχουν χρόνο απασχόλησης 18 μηνών.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρεουλάκος, κατά την κατάρτιση του πίνακα των διοριστέων θα υπάρξει μοριοδότηση της εντοπιότητας σε ΚΕΠ Δήμων με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της προτίμησής τους, εφόσον έχουν προϋπηρεσία σε ΚΕΠ 18 μηνών, στην περίπτωση όμως αυτή η μοριοδότηση δεν θα είναι 55%, αλλά 50%.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΑΣΕΠ θα είχε ήδη κάνει την προκήρυξη αλλά περιμένει εντός του Φεβρουαρίου τη νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι υποψήφιοι για την πλήρωση των μόνιμων θέσεων στα ΚΕΠ απαλλάσσονται από την υποχρεωτική απόδειξη της γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, λόγω του εφαρμοζομένου ηλεκτρονικού συστήματος στα ΚΕΠ, το οποίο προϋποθέτει την βασική γνώση σε θέματα Η/Υ και πληροφορικής.

Εν τω μεταξύ, την κατηγορηματική της αντίθεση σε ενδεχόμενες απολύσεις εργαζομένων στα ΚΕΠ, εξέφρασε η ΕΝΑΕ, ζητώντας για τις περιπτώσεις όπου το προσωπικό πλεονάζει, να απορροφηθεί από άλλες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ανδρεουλάκο για το θέμα.