«Πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται… χρειαζόμαστε πόρους. Ο Πολιτισμός μπορεί να είναι αυτοτροφοδοτούμενος», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, την Πέμπτη 1η Αυγούστου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται… χρειαζόμαστε πόρους. Ο Πολιτισμός μπορεί να είναι αυτοτροφοδοτούμενος», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, την Πέμπτη 1η Αυγούστου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Παρόντες ήταν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου, οι κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου Κ. Πλατίτσας, η άμισθη σύμβουλος κα Άννα Παναγιωταρέα και η διευθύντρια του Μουσείου κα Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
«Δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ, υπάρχουν πολλά προγράμματα τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί, θέλουμε περισσότερα χρήματα για τον Πολιτισμό. Υπάρχουν ποσά που είναι δεσμευμένα, δεν υπάρχει απορροφητικότητα. Μελλοντικά θα γίνει αναλυτική παρουσίαση με αριθμούς. Ο Πολιτισμός θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε ανθρώπους υψηλών προσόντων, νέους και γυναίκες», είπε η υπουργός.
Μουσεία ΝΠΔΔ - Προσλήψεις 200 αρχαιοφυλάκων
«Κάποια Μουσεία πρέπει να γίνουν ΝΠΔΔ, θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα πλαίσιο που θα δημιουργήσει Μουσεία, τα οποία θα έχουν την αυτοτέλειά τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θέλουμε να το προχωρήσουμε», είπε η κα Μενδώνη που αναφέρθηκε και σε διαγωνισμό (του 2016) για 200 προσλήψεις αρχαιοφυλάκων, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ την ενημέρωσε πως η διαδικασία προχωρά.
Καλλιτεχνικοί διευθυντές
Για τις θέσεις καλλιτεχνικών διευθυντών, η υπουργός ανέφερε πως η διαδικασία της προκήρυξης, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανεστάλη λόγω βουλευτικών εκλογών. «Σκοπεύουμε να μη μείνουν οι φορείς ακέφαλοι. Θα οριστούν καλλιτεχνικοί διευθυντές, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς νόμους των φορέων», είπε η κα Μενδώνη, αναφέροντας παράλληλα ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανανεώθηκε η θητεία της κας Τότσιου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η υπουργός είπε πως θα επεκταθεί υπογείως, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους, προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των συλλογών του και των 100.000 εκθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες του, ενώ θα διασυνδεθεί υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο -του οποίου το κτήριο αποτελεί μνημείο- θα συλλειτουργούν. Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει μελέτη σκοπιμότητας, το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο, ενώ οι σχετικές μελέτες αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
ΕΜΣΤ - Εθνική Πινακοθήκη
Για τα πνευματικά δικαιώματα, η υπουργός είπε πως σε συνεργασία με τους δημιουργούς θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, έτσι ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα του οίκου τους, ενώ για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εκτίμησε πως δύσκολα θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο. «Θα μπορέσω να πω περισσότερα, μετά την ενημέρωση που θα έχουμε -θέλουμε να λειτουργήσει το συντομότερο. Τα Μουσεία και το όραμά τους εκπέμπονται από τον διευθυντή τους», δήλωσε με νόημα.
Για την Εθνική Πινακοθήκη η κα Μενδώνη ανέφερε ότι για την ίδια αποτελεί στοίχημα να λειτουργήσει το 2021, και ότι περισσότερα θα πει μετά την ενημέρωση που θα έχει για την εξέλιξη των εργασιών.
Τέλος, αναφερόμενη σε σχόλια που έχουν ακουστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μίλησαν για σκελετούς στις ντουλάπες… αν σηκωθούν τα χαλιά… είναι πολύ περισσότερα τα απορρίμματα…».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]