Απόψεις
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 12:00

Ίδιο χρώμα, ίδιο μοτίβο

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2009, ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, ότι οι πωλήσεις ορθοπεδικών υλικών στην Ελλάδα από το 2000 ως το 2006 ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε ακόμη και το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση χρημάτων είτε με τη μορφή δώρων, όπως ταξίδια, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2009, ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, ότι οι πωλήσεις ορθοπεδικών υλικών στην Ελλάδα από το 2000 ως το 2006 ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε ακόμη και το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση χρημάτων είτε με τη μορφή δώρων, όπως ταξίδια.

Αρχές Ιουλίου 2019, το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απάλλαξε τους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, λόγω παραγραφής, για δωροληψία (πλημμέλημα με το νέο ΠΚ) και τους αθώωσε για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αφού «δεν προέκυψε πορεία του χρήματος», ανατρέποντας την πρωτόδικη καταδίκη σε ποινές 11 έως 14 ετών.

Το πρώτο μέρος του ελληνικού σκέλους του διεθνούς σκανδάλου της DePuy δείχνει πώς θα κινηθεί και το δεύτερο, με κατηγορούμενους γιατρούς, στελέχη νοσοκομείων, αλλά και της βρετανικής εταιρείας.

Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη της Αθήνας με ποινές φυλάκισης από τρία έως και εννέα έτη (για τους γιατρούς εξαγοράσιμη), με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (αυτός ο σύννομος βίος που μπήκε στη ζωή μας έτσι ξαφνικά, στη θέση του πρότερου έντιμου βίου, χορηγεί αυτομάτως ελαφρυντικό ή επαφίεται στην κρίση των δικαστών;), καθώς και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Πράξη που προξένησε ζημιά του Δημοσίου άνω των 11,5 εκατ. ευρώ, κατά τη δικογραφία. Τι μένει, λοιπόν, κι από αυτή την ιστορία;

Το ντεσέν, ίδιο και απαράλλακτο, όπως και σε άλλα σκάνδαλα, που μας ήρθαν από την αλλοδαπή. Οι έρευνες των αμερικανικών διωκτικών αρχών, η κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο στελέχους της DePuy International, που περιέγραψε τι γινόταν και στην Ελλάδα, ο αντιπρόσωπος, που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης off shore με έδρα τη Νήσο του Μαν, μέσω της οποίας φέρεται να διακινούνταν τα «μαύρα χρήματα».

Ίδιο χρώμα, ίδιο μοτίβο, με την προσμονή της κάθαρσης θα φύγω. Μέχρι να διασκεδάσουμε όλοι στην κηδεία. Χωρίς ευγενική χορηγία...