Πολιτική
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 11:37

Στον πυρετό των νομοσχεδίων η Βουλή

Με την συζήτηση για το σχέδιο, που αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αρχίζει σε λίγη ώρα  στη Βουλή το «σπριντ» κυβέρνησης και βουλευτών για την ψήφιση τριών νομοσχεδίων μέσα σε 11 ημέρες. Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια. Ποιοι οι στόχοι του Μαξίμου. 

Με την συζήτηση για το σχέδιο, που αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, αρχίζει σε λίγη ώρα  στη Βουλή το «σπριντ» κυβέρνησης και βουλευτών για την ψήφιση τριών νομοσχεδίων μέσα σε 11 ημέρες. 

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος εισάγεται στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και φέρνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις σε περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22%, φτάνοντας και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις. Η «Ν» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικούς πίνακες με παραδείγματα. για το πού και πόσο μειώνεται ο φόρος.   

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσονται και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές των πολιτών. Μεταξύ άλλων η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 ευρώ και το επιτόκιο το οποίο περιορίζεται στο 3% από 5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη, 1η Αυγούστου. 

Έως τις 8 Αυγούστου επιδιώκεται να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος -που έχει ήδη κατατεθεί και εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή για να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Ανάλογη είναι η προθεσμία και για το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο και την ψηφιακή σύνταξη. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη της επόμενης. 

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση στόχος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια, που έχουν δημιουργηθεί από την υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Προβλέπεται η θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, όπως και η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών.

naftemporiki.gr