Πολιτική
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 16:18

Στο Μαξίμου ο επικεφαλής της εταιρείας-λεβιάθαν Gazprom

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα θα έχει ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος φθάνει αύριο στην Αθήνα για μονοήμερη επίσκεψη.

Από την πλευρά των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών τηρείται σιγήν ιχθύος ως προς την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το ενδιαφέρον του επικεφαλής του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο εστιάζεται στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη μεταφορά φυσικού αερίου στη Δύση και στη συμμετοχή σε ενεργειακές επενδύσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/01/1148421.htm .

Η Gazprom έχει εξελιχθεί σε πραγματικό κολοσσό, που πέρυσι παρήγαγε το 20% του φυσικού αερίου παγκοσμίως και διαθέτει το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου. Αν ήταν χώρα, αυτή η εταιρεία-λεβιάθαν θα κατατασσόταν τρίτη, μετά την Σ.Αραβία και το Ιράν, όσον αφορά τα αποθέματά της σε αέριο και πετρέλαιο. Και αν η Ρωσία -πέρα από τα πυρηνικά όπλα- έχει κάτι που την κάνει να νιώθει υπερδύναμη, είναι τα τεράστια αποθέματα αερίου της Gazprom, που προήλθε από το παλαιό σοβιετικό υπουργείο Αερίου και σήμερα ανήκει κατά 51% στο ρωσικό κράτος.

Μετά τον κ. Μίλερ, τη χώρα μας θα επισκεφτεί την προσεχή Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Πέτρου Μολυβιάτη.