Κόσμος
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 07:12

Κένυα: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κένυας, Ντέιβιντ Μουιράρια, λέγοντας ότι συνδέθηκε άδικα με το σκάνδαλο της καταβολής 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία-φάντασμα, που πλήττει την κυβέρνηση του προέδρου Μουάι Κιμπάκι και προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς των πιστωτών της χώρας στην Δύση.

Ο 67χρονος υπουργός, προσωπικός φίλος του Κιμπάκι -ο οποίος κυβερνά την Κένυα, την χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Αφρική, τα τελευταία τρία χρόνια- είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που παραιτείται μετά τις αποκαλύψεις του τύπου για την απάτη με την εταιρεία Anglo Leasing.

«Για να αποκατασταθεί το όνομά μου και για να προστατευθεί η ακεραιότητα του προέδρου, της κυβέρνησης και της χώρας μας, εθελοντικά αποχωρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή παραίτησής του, που διάβασε ο πρόεδρος στα ΜΜΕ.

Ο Μουιράρια είναι ένας από τους τέσσερις ανώτατους αξιωματούχος που φέρονται να γνώριζαν για την απάτη. Φέρεται να είχε λάβει γνώση για ορισμένα από τα συμβόλαια με την εταιρεία-φάντασμα και να έλαβε μέρος στις προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου. Οι υπόλοιποι τρεις είναι ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών Κρις Μουρουνγκάρου, που πρόσφατα αντικαταστάθηκε, ο υπουργός Ενέργειας Κιράιτου Μουρούνγκι και ο αντιπρόεδρος Μούντι Αουόρι.

Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις όσον αφορά το σκάνδαλο, που ίσως κρίνει την τύχη της κυβέρνησης του 74χρονου Κιμπάκι - ο οποίος είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2002 υποσχόμενος να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Η αντιπολίτευση καλεί σχεδόν καθημερινά την κυβέρνηση και τον πρόεδρο να παραιτηθούν.