Κόσμος
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 08:31

Σερβία-Μαυροβούνιο: Ποινικές διώξεις κατά αξιωματικών

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμύνης (VSO) της Σερβίας Μαυροβουνίου, που συνθέτουν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο δημοκρατιών και η ομοσπονδιακή ηγεσία, αποφάσισε την ποινική δίωξη αξιωματικών, εν ενεργεία και απόστρατων, που βοηθούσαν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς να κρύβεται και να διαφεύγει της σύλληψης.

Στην συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης ο αρχηγός της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του Στρατού Στέβο Κόβατς ανέφερε ότι ο Μλάντιτς μέχρι τον Ιούνιο του 2002, οπότε και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του, χρησιμοποιούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να κρύβεται. Αργότερα την προστασία του ανέλαβαν βετεράνοι του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας και της Σερβίας -Μαυροβουνίου τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στις αρχές. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμύνης της Σερβίας Μαυροβουνίου προκειμένου να μην διαρρεύσουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον εντοπισμό του Μλάντιτς αποφάσισε τα πρακτικά της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης να χαρακτηριστούν ΄΄κρατικό απόρρητο΄΄.

Υπενθυμίζεται, πριν από τέσσερις ημέρες συνελήφθη στο Βελιγράδι ο Γιόβο Τζόγκο, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ομάδα αξιωματικών που βοηθούσαν τον στρατηγό Μλάντιτς να κρύβεται.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας καταβάλει έντονες προσπάθειες τελευταία για τον εντοπισμό του Μλάντιτς εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απειλεί με διακοπή των συνομιλιών με το Βελιγράδι για την συμφωνία σύνδεσης που άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Έντονες πιέσεις ασκεί και η γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε που απαιτεί την σύλληψη του Μλάντιτς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που θα αρχίσει η δίκη για την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα. Η κ. Ντελ Πόντε θα επισκεφτεί την ερχόμενη δευτέρα το Βελιγράδι για να μεταφέρει, κατά πάσα πιθανότητα, νέο τελεσίγραφο στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας και να διαπιστώσει εάν γίνονται σοβαρές προσπάθειες για τον εντοπισμό του σέρβο-βόσνιου στρατηγού.