Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 16:15

Διαδικτυακή εφαρμογή μετατρέπει τις selfie σε κλασικά πορτρέτα

Ο πλανήτης ολόκληρος έσπευσε να δει μέσω FaceApp πώς θα είναι το πρόσωπό του όταν περάσουν τα χρόνια, αλλά υπάρχουν και εφαρμογές που σέβονται την ιδιωτικότητά σας.

Ο πλανήτης ολόκληρος έσπευσε να δει μέσω FaceApp πώς θα είναι το πρόσωπό του όταν περάσουν τα χρόνια, αλλά υπάρχουν και εφαρμογές που σέβονται την ιδιωτικότητά σας.

Στην περίπτωση του aiportraits.com, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει να αλλάξει την εικόνα του προσώπου σας, έτσι ώστε να μοιάζει με κλασικό πορτρέτο. Το πορτρέτο αυτό προκύπτει μετά από τη χρήση 45.000 εικόνων και πινάκων με κλασική τεχνοτροπία, προκειμένου να μπορεί να παραχθεί ένα αποτέλεσμα από το παρελθόν. Ο αλγόριθμος έχει αναπτυχθεί από τους δημιουργούς του Watson της IBM, σε συνεργασία με το MIT.

O καθένας μπορεί να ανεβάσει μία φωτογραφία του και να βασιστεί στον εν λόγω αλγόριθμο προκειμένου να δει μία καλλιτεχνική απεικόνιση του προσώπου του. Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς, καθώς όλες οι εικόνες που παράγονται είναι εξαιρετικής αισθητικής. Η μηχανή βασίζεται σε έργα του Ρέμπραντ, του Βαν Γκογκ, καθώς και άλλων μεγάλων και διάσημων ζωγράφων που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην Τέχνη.

Πίσω από τη λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης αυτής κρύβεται μία ειδική τεχνολογία που διαφέρει σε σχέση με τα όσα έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες εφαρμογές, αφού εδώ δεν εφαρμόζονται ειδικά εφέ πάνω σε ένα πρόσωπο ή μία εικόνα, αλλά γίνεται εκ νέου σχεδιασμός του πορτρέτου με βάση την τεχνοτροπία που έχει επιλέξει ο χρήστης.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ιδιωτικότητας για τους χρήστες, όπως συμβαίνει στο FaceApp, καθώς πηγαίνουν μεν οι εικόνες στους servers της υπηρεσίας, αλλά γίνεται αμέσως η διαγραφή τους μετά από την εφαρμογή των εφέ. Τίποτα δεν παραμένει αποθηκευμένο στους servers και κανένα προσωπικό δεδομένο δεν αποστέλλεται σε τρίτους χωρίς τη ρητή άδεια του χρήστη. Είναι χρήσιμο να το γνωρίζει κανείς αυτό σε μία εποχή που έχει γίνει -και δικαίως- τόσο μεγάλος ντόρος με το ζήτημα της παραβίασης ιδιωτικότητας από τις εφαρμογές δημιουργίας πορτρέτων στο Διαδίκτυο.