Ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος στον τομέα της μετανάστευσης είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, και απο στελέχη του Λιμενικού.
Ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος στον τομέα της μετανάστευσης είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, και απο στελέχη του Λιμενικού.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οι κύριοι Πετρίδης και Κουμουτσάκος είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
«Είμαστε στη διάθεση της Κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να αναπτύξουμε συστηματική συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της μετανάστευσης. Η προάσπιση των συνόρων της χώρας μας αποτελεί για μας κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα και γι' αυτό ακριβώς προχωράμε στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος, ώστε η προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του να γίνει πιο αποτελεσματική» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης. Εξέφρασε την πεποίθηση πως «στη σημερινή συγκυρία, όταν η Τουρκία επιμένει στην συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στον κρίσιμο τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης είναι αναγκαία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση που είχε και δήλωσε πως «ήταν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού, στην πιο δύσκολη περιοχή παγκοσμίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνικές και κυπριακές Αρχές είναι σε διαβούλευση, και συνεργασία. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν πλήρη εικόνα του μεταναστευτικού και των παραμέτρων για την επιτήρηση των συνόρων και ενίσχυση των Λιμενικών Σωμάτων» είπε ο Κύπριος υπουργός.
Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε πως «Ελλάδα και Κύπρος αναπτύσσουν αμοιβαία γνώση και κατανόηση στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Η γνώση και η εμπειρία θα εξαχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να γνωρίζουν οι εταίροι μας ότι, είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη δημιουργούμε την κρίσιμη μάζα ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε στην Ε.Ε. τη γνώση που απαιτείται για μια ρεαλιστική λύση αυτού του τόσο σύνθετου ζητήματος».
Κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο για τις επιστροφές μεταναστών
Νωρίτερα, οι κύριοι Κουμουτσάκος και Πετρίδης, σε συνέχεια των τελευταίων ευρωπαϊκών συναντήσεων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, συζήτησαν για τον συντονισμό των δύο χωρών και την από κοινού κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση διαστάσεων του ζητήματος.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «με αυτή τη συνάντηση θέλουμε από κοινού να υπογραμμίσουμε την ανάγκη της συνεργασίας για το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος από τα δύο κράτη που αποτελούν το ευρωπαϊκό σύνορο στην ανατολική Μεσόγειο και γι' αυτό αντιμετωπίζουν πρώτα το ωστικό μεταναστευτικό κύμα. Οι προκλήσεις είναι κοινές. Τα προβλήματα μεγάλα. Το ζήτημα σύνθετο.
Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να εργαστούμε για να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας και τις κοινές μας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε να καταθέσουμε με θετικό τρόπο τη δική μας συμβολή στη μεγάλη συζήτηση για μία αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική της.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μελετήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με αντικείμενο την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. Θα είναι μια πρωτοβουλία που θα είναι και σε ενδιαφέρον όλων των μελών της Ε.Ε. να τη στηρίξουν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως «το μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό θέμα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ως τέτοιο οι δύο χώρες οφείλουν να έχουν αγαστή συνεργασία, κοινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προτείνουν κοινές πολιτικές στην Ευρώπη. Οι επιστροφές είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την Ε.Ε. Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ούτως ώστε η ίδια η Ε.Ε., ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός».
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που τόνισε με τη σειρά του την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία στον κρίσιμο αυτόν τομέα.