Δίκτυο που παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, υπουργών της κυβέρνησης, στελεχών των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης και άλλων προσώπων, αποκάλυψαν με σημερινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Αύριο ο εισαγγελέας κ. Διώτης θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά αγνώστων με διερεύνηση ενδεχόμενης κατασκοπείας και επίσης θα οριστεί αρμόδιος ανακριτής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης με εντολή του πρωθυπουργού ενημέρωσε για το ζήτημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σε αποκάλυψη κυκλώματος υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου του πρωθυπουργού, πέντε υπουργών της κυβέρνησης, στελεχών των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, και άλλων προσώπων, προχώρησαν με σημερινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Οι υποκλοπές έγιναν στο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μέχρι που εντοπίστηκαν το Μάρτιο του 2005.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βουλγαράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, ενημέρωσε παρουσία του ιδίου, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, περί ύπαρξης αγνώστου λογισμικού το οποίο αποκαλύφθηκε και επέτρεπε την παρακολούθηση των τηλεφώνων. Τα τηλέφωνα υπό παρακολούθηση ήταν 100 και παρακολουθούντο από 14 τηλέφωνα "σκιές" τα οποία ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση.
Όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, το λογισμικό απομονώθηκε και ακολούθησε εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών, μέσω των κλήσεων, οι οποίες όμως δεν "κατέληξαν κάπου". Η "κυψέλη" απο την οποία ενεργοποιούνταν τα 14 τηλέφωνα εντοπίστηκε στην περιοχή Λυκαβητού, Πλ. Μαβίλη, Πύργου Αθηνών και Κλινικής "Λευκός Σταυρός".
Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Κορωνιά, παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού και διέταξε προκαταρκτική εξέταση κατά προτεραιότητα, η οποία περατώθηκε χθές. Αύριο ο εισαγγελέας κ. Διώτης θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά αγνώστων με διερεύνηση ενδεχόμενης κατασκοπείας και επίσης θα οριστεί αρμόδιος ανακριτής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επίσης, με εντολή του πρωθυπουργού ενημέρωσε για το ζήτημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο κατάλογος των ονομάτων των προσώπων που παρακολουθούνταν δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι παρακολουθήσεις γίνονταν στο χρονικό διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 έως και τις 8 Μαρτίου 2005, οπότε και έγινε η απομάκρυνση, υπό την εποπτεία της Vodafone, του συστήματος που είχε παρεισφρήσει στο λογισμικό της Ericsson.
Θύματα υποκλοπής έπεσαν πέραν του πρωθυπουργού, οι Π. Μολυβιάτης, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Ντ. Μπακογιάννη, Aν. Παπαληγούρας, Γιάννος Παπαντωνίου, Γ. Βαληνάκης, Στ. Δήμας. Το «δίκτυο» παρακολουθούσε ακόμη πλήθος κινητών τηλεφώνων της ηγεσίας των Υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, του ΓΕΝ, της ΝΔ, του της εταιρείας ΑΚΕΤΕ (επιχείρηση του εκλιπόντος πατέρα του πρωθυπουργού) και ένα τηλέφωνο της αμερικανικής πρεσβείας.
Ερευνες ενός χρόνου για τον εντοπισμό των υποκλοπέων δεν έχουν αποδώσει καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τους υπουργούς η Vodafone απενεργοποίησε το λογισμικό παρακολούθησης μόλις το εντόπισε και ενημέρωσε δύο ημέρες αργότερα στις 10 Μαρτίου 2005 την κυβέρνηση. Από τις υποκλοπές, δεν προκλήθηκε ζημία στα εθνικά θέματα εκτίμησε ο Θ. Ρουσόπουλος
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη σύστασης ομάδας κρούσης (αντιχάκερ) που θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης.
Στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώνει η ΕΕΤΤ για τις ταχυμεταφορές, ο κ. Αλεξανδρίδης απάντησε σε δημοσιογράφους σχετικά με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου περί υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ακόμα και σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και κυβερνητικούς παράγοντες.
«Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη να προωθήσει την τεχνολογία, αλλά και να επέμβει όπου χρειαστεί», τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση διαθέτει τέτοιους μηχανισμούς, δήλωσε : «Δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή η πολιτεία διαθέτει τα μέσα εκείνα για να αντιδράσει σωστά και αποτελεσματικά».
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ομάδα κρούσης που να επεμβαίνει άμεσα, γιατί όπως είπε, «οι κακοί είναι λίγοι, αλλά πολύ ικανοί».
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι ελληνικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για υποκλοπές συνομιλιών μέσω κινητών τηλεφώνων του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλων μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Προσθέτει ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία στο πλαίσιο έρευνας για τεχνικές δυσλειτουργίες του δικτύου, ανακάλυψε «ένα σύγχρονο μηχανισμό τηλεφωνικών υποκλοπών».
Επίσης το πρακτορείο Ρόϊτερς μετέδωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του Ελληνα πρωθυπουργού και δεκάδων άλλων κορυφαίων πολιτικών παρακολουθούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο.
Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ζήτησε ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Βενιζέλου, «η ιστορία των οργανωμένων και εκτεταμένων υποκλοπών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων -ακόμη και του Πρωθυπουργού- θέτει μείζον ζήτημα λειτουργίας αλλά και κυριαρχίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ