Πολιτική
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 19:53

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα λιμνάζουν οι φάκελοι των επενδύσεων

«Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς παραλαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα των επενδύσεων και εγώ ως υπουργός. Η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στην 72η  θέση. Μας προσπερνάνε η Μολδαβία, το Μεξικό, η Ρουάντα, η Κένυα, το Μπαχρέιν, η Αλβανία και διάφορες άλλες χώρες. Αφήσατε μια χώρα περίπου 20 θέσεις κάτω από τη Ρουάντα. Δεν το λες και πολύ καλό σκορ για την Ελλάδα, ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να πάμε πολύ καλύτερα» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος το «Doing Business» της World Bank, τη «μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια χώρα».

«Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς παραλαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα των επενδύσεων και εγώ ως υπουργός. Η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στην 72η  θέση. Μας προσπερνάνε η Μολδαβία, το Μεξικό, η Ρουάντα, η Κένυα, το Μπαχρέιν, η Αλβανία και διάφορες άλλες χώρες. Αφήσατε μια χώρα περίπου 20 θέσεις κάτω από τη Ρουάντα. Δεν το λες και πολύ καλό σκορ για την Ελλάδα, ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να πάμε πολύ καλύτερα» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος το «Doing Business» της World Bank, τη «μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια χώρα».

Ο υπουργός αναγνώρισε πως πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του, Γιάννη Δραγασάκη, «ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε αρκετές τις υπερψήφισε τότε η Νέα Δημοκρατία. Ελπίζω να έχουμε και εμείς ως κυβέρνηση ανάλογη συμπεριφορά από εσάς» είπε, απυεθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θέλω να καπηλευτώ τη δουλειά κανενός προηγουμένου. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο να το βλέπουμε ως μια σκυταλοδρομία που ο ένας παραλαμβάνει από τον προηγούμενο και όχι σαν έναν αγώνα που ο ένας προσπαθεί να κοροϊδέψει περισσότερο τον λαό ως προς το τι έχει κάνει, αποκρύπτοντας τι έκανε ο προηγούμενος» σημείωσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε πως «έχουμε δύο πολύ μεγάλους στόχους, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς όσο περισσότερο μπορούμε, για να τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία. Άρα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για να κάνουμε σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι και οι επενδύσεις, να τρέξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου» είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε και δύο μεγάλους πιο μακροπρόθεσμους στόχους. «Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Θέλουμε όποιος Έλληνας επιθυμεί να πάρει άδεια για οτιδήποτε θέλει να κάνει σε αυτή τη χώρα, να πατάει ένα κουμπί, να μπαίνει σε μία βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, από τα πάντα, και να ξέρει με ένα κουμπί πώς θα παίρνει γρήγορα την άδεια που θέλει. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Αυτό όμως θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, για αυτό θα χρειαστούμε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Θα σχεδιαστεί από τώρα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019» εξήγησε.

Το πλήρες σύστημα, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια. «Με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφτεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μία επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές του δικτύου Natura, ζώνες αιγιαλού, παραλίες, υδατορέματα, υγροτόπους, όχθες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενους χώρους. Με ένα κουμπί θα ξέρει τι όρους παραλαμβάνει  για αυτό που θέλει να αγοράσει και να επενδύσει. Θα ξέρει πώς θα παίρνει την άδεια. Θα ξέρει αμέσως τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του και θα σταθμίσει ο ίδιος το επιχειρηματικό ρίσκο για το αν θέλει να προχωρήσει ή όχι» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κάθε επενδυτής, το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα, όταν θα φτάνει σε αυτή τη χώρα, θα ξέρει ακριβώς ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που δρα. «Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει το υπουργείο μας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, είπε πως «επειδή τρέχουμε και πιέζουμε φυσικά λόγω του Πρωθυπουργού, αυτομάτως οι υπηρεσίες που καθυστερούσαν, γνωμοδοτούσαν αρνητικά και δεν έβγαζαν απόφαση, τώρα ξαφνικά βγάζουν απόφαση, υπογράφουν και προχωράνε όλα πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι το πνεύμα που έφερε η νέα κυβέρνηση. Γι' αυτό σας ενημερώνω ότι το Ελληνικό θα ξεκινήσει και θα ξεκινήσει φέτος. Εντός του 2019, παρόλο που είναι ένα σύνθετο έργο, γιατί προϋποθέτει την έκδοση τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι θα έχουν εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο. Όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, προφανώς θα παραταθεί, γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η συμφωνία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό «θα τηρηθεί ακριβώς όπως την ψηφίσατε, με τη διαφορά ότι εμείς θα την τηρήσουμε, ενώ εσείς δεν μπορέσατε να την τηρήσατε.  Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» είπε.

Μιλώντας για το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος απορρόφησης - χωρίς το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης - είναι στο 24,5%. «Προσέξτε όμως, το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει, καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60%» είπε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Creta Farms. «Πριν από δύο μέρες, κάποιος από τους εργαζόμενους της εταιρείας με ενημέρωσε ότι αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία θα έκλεινε και θα έμεναν χωρίς δουλειά περίπου 800 άνθρωποι. Το Σάββατο αποφάσισα να αναλάβω πρωτοβουλία. Έφερα στο υπουργείο διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι είναι στο μέσο μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης, και τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω. Αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών, έγινε πραγματικότητα. Σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες, που εξασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για να συνεχίσει η εταιρεία» είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «όλες οι δεσμεύσεις μας για να ερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος και όλες οι προσπάθειες που στήσατε, όχι όλοι σας αλλά προφανώς ορισμένοι από εσάς, για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους, σας διαβεβαιώ θα διερευνηθούν μέχρι τελευταίας κεραίας. Και εύχομαι κανένας από εσάς να μην είναι μπλεγμένος. Αυτό δεν θα γίνει για λόγους ρεβανσισμού, θα γίνει για λόγους Δημοκρατίας. Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι στις μέλλουσες γενιές να ξεκαθαρίσουμε ότι όποιος πολιτικός σκεφτεί στο μέλλον να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη, να εφεύρει ψευδομάρτυρες και να στήσει ψευδείς κατηγορίες για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, θα έχει το τέλος που του αξίζει. Όλα  θα γίνουν με τον θεσμικό τρόπο που πρέπει και όπως προβλέπει το σύνταγμα» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

naftemporiki.gr