Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις τοποθετήσεις υπουργών, καθώς και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε χθες με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Αύριο τα μεσάνυχτα πέφτει η αυλαία με την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις τοποθετήσεις υπουργών, καθώς και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε χθες με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης.
Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Πήραμε μια ισχυρή, καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να κυβερνήσουμε. Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαλεί τη Ν.Δ. για τη στάση της, μια στάση που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν συνεπής.
«Μας εγκάλεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι είμαστε ασυνεπείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά. Πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο που βαθιά στενοχωρήσατε με την κατάπτυστη συμφωνία σας και ακούγοντας τις λαϊκίστικες κορώνες σας, λέγαμε από την αρχή ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή και δεν μπορεί να γίνει. Λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την ανατρέψουμε και ξεκαθαρίσαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε. Δεν θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ. Και έρχεστε σήμερα με θράσος, για να μας εγκαλέσετε. Εμείς είπαμε θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες και θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Την έντονη μάλιστα αντίδρασή του προκάλεσε η παρέμβαση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν λέει όλη την αλήθεια.
«Εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο έκανε όλη η ΝΔ. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Εσείς ζητήσατε ακύρωση της Συμφωνίας και πήρατε 3%. Εμείς είπαμε ότι η υπογραφή της οδηγεί σε παγίδευση και θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της στα όρια των πολιτικών μας δυνατοτήτων και συνδέοντάς την με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτή η στάση εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό», ήταν η απάντηση του κ. Βορίδη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους αδύναμους, στα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα, στην οποία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι οι ανάγκες των λίγων και ισχυρών», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Σχολιάζοντας τις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού για την ενέργεια, ο Πάνος Σκουρλέτης παρατήρησε ότι η ΝΔ προεκλογικά, «παρουσίαζε, με εμμονή, ένα σχέδιο παρωχημένο του 2014, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε, ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού και να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
«Είχατε εγκαταλείψει τις διασυνδέσεις των νησιών, όλα αυτά στο όνομα της μικρής ΔΕΗ, μιας καταστροφικής πολιτικής που ευτυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έρχεστε τώρα και λέτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα. Ποια δίκτυα; Τον ΑΔΜΗΕ; Που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δημόσιας δυναμικής επιχείρησης στην Ευρώπη και ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη; Ο οποίος έχει συμπράξει με εταιρεία και έχει στρατηγικό σύμμαχο, και ταυτόχρονα διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «και να επαναφέρει η κυβέρνηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν έχει σχέση με τη ΔΕΗ, διότι έχει αποσχιστεί».
«Μήπως πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ; Για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης μέσα στις πόλεις;», επέμεινε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια εταιρεία που είχε ανεβάσει τα τιμολόγια, από 2010 έως 2015, κατά 60%. Είχαμε το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη, και το δεύτερο ακριβό στην Ευρώπη στο βιομηχανικό ρεύμα, εσείς που κόπτεστε για τους μικρομεσαίους», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Σε «δύο σύγχρονους προπαγανδιστικούς μύθους που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» αναφέρθηκε στη ομιλία της στη Βουλή η Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής της Ν.Δ.
Είπε ότι ο πρώτος αφορά στο ότι «ο πρωθυπουργός πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την ΓΓΕΕ» ενώ «υπήρξε μάλιστα και δυσφημιστική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν» και τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού απορρέουν από τον Κώδικα νομοθεσίας για τη κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» και ότι «ο πρωθυπουργός παίρνει τις αρμοδιότητές του από τον λαό που τον ψηφίζει».
«Ο πρωθυπουργός έχει αρμοδιότητα για όλο τον δημόσιο τομέα, η ΕΡΤ είναι δημόσια επιχείρηση, το ΑΠΕ Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με έναν μόνο μέτοχο, το Δημόσιο, για την ΓΓΕΕ δεν συζητάμε, ποιός θα θέλατε να έχει την εποπτεία για την τήρηση των νόμων, όχι για έλεγχο περιεχομένου όπως γινόταν επί της προηγούμενης κυβέρνησης ακόμα και με προσωπικές προγραφές μέσα στην ΕΡΤ» είπε, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.
«Ας μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας όταν με ΦΕΚ ανέθετε στον κ. Παππά τη Γενική Γραμματεία και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από πού είχε πάρει αρμοδιότητα; Ας μας απαντήσει η κ. Γεννηματά όταν ο κ. Παπανδρέου ανέθετε στον κ. Ραγκούση τη Γραμματεία και το ΑΠΕ και στον κ. Χυτήρη την ΕΡΤ πού είχε βρει την αρμοδιότητα» είπε η κ. Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η αρμοδιότητα των δύο πρώην πρωθυπουργών απέρρεε από την ψήφο του λαού και τους νόμους.
Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «καταργήσει το ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του οποίου με νόμο είχε πάρει ο κ. Παππάς».
Ως δεύτερο «προπαγανδιστικό μύθο» ανέφερε την «επιλογή και τον διορισμό των γενικών γραμματέων» για τους οποίος εγκαλούν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος, η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι το 2015 «ο κ. Τσίπρας είχε μοιράσει με τον συνεταίρο του κ. Καμμένο τις Γραμματείες και είχε διορίσει όλους τους αποτυχόντες βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ ο ίδιος ο κ. Βούτσης ως υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι αυτό ήταν αναγκαίο προκειμένου οι γενικοί γραμματείς να εφαρμόσουν τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι με παρέμβαση της «Τρόϊκας» ψηφίστηκε ο νόμος του 2016, «καταστρατηγήθηκε αγρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ με φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, η Τρόικα παρενέβη εκ νέου, απορρίφθηκαν 33 από τους 69 ως ακατάλληλοι και τρία χρόνια μετά είχε διοριστεί μόνο ένας».
Σημείωσε επίσης ότι και με τη διαδικασία του «opengov» επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, «είχαν διοριστεί μόνο κομματικά στελέχη» και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
«Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε άμεσα να διορίσει Γενικούς Γραμματείς για να πιάσουν δουλειά, όλοι θα κριθούν επί του πεδίου και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση που θα εργάζεται και δεν θα σέρνεται επί μήνες».